<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=46787" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Учени откриха притеснително завишени нива на мощен парников газ

21 Януари 2020
0 106

Усилията за намаляване на нивата на един мощен парников газ изглежда се провалят, показва проучване.

 

Учените очакваха да открият драматично намаляване на нивата на хлорофлуоровъглеводород (HFC-23) в атмосферата, след като Индия и Китай, два от основните източници на този газ, съобщиха през 2017 г., че почти изцяло са елиминирали емисиите си.

 

 

""

 

 

Сега обаче проучване, публикувано в списанието Nature Communications твърди, че до 2018 г. концентрациите на газа, използван в хладилници, инхалатори и климатици, не са спаднали, а се увеличават с рекордни темпове.

 

Мат Ригби от университета в Бристол, който е съавтор на проучването заяви, че учените са се надявали да видят голямо намаление след докладите на Индия и Китай.

 

„Концентрацията на този ​​мощен парников газ расте бързо в атмосферата от десетилетия и докладите предполагаха, че покачването трябваше почти напълно да се спре в рамките на две или три години. Това щеше да бъде голяма победа що се отнася до справянето с климата", каза той.

 

Учените твърдят, че фактът, че емисиите са се увеличили, е загадка и може да има последици за Монреалския протокол, международен договор, който има за цел да защити стратосферния озонов слой.

 

 

„Нашето проучване установява, че е много вероятно Китай да не е бил толкова успешен в намаляването на емисиите на HFC-23, както се съобщава. Въпреки това, без допълнителни измервания, не можем да сме сигурни дали Индия е успяла да приложи своята програма за намаляване“, каза Кийран Стенли, водещият автор на изследването.

 

HFC газовете бяха приветствани като отговор на дупката в озоновия слой, която се появи над Антарктида през 80-те години на миналия век и замениха стотиците химически вещества, широко използвани в аерозолите, които изчерпваха тънкия слой озон, който защитава Земята от вредните лъчи на Слънцето.

 

ОЗОНОВАТА ДУПКА НАД АНТАРКТИКА Е НАЙ-МАЛКА ОТ 1982 ГОДИНА НАСАМ

 

 

""

 

 

През последните години обаче все повече нараства безпокойството от това, че  мощният парников газ подкопава усилията за поддържане на глобалното затопляне под опасните за живота нива.

 

Според учените един тон емисии на HFC-23 се равнява на отделянето на повече от 12 000 тона въглероден диоксид. Те твърдят, че ако намаляването на емисиите на HFC-23 е било толкова голямо, колкото бе съобщено, че ще стане, еквивалентът на една година емисии на CO2 от Испания са щели да бъдат избегнати между 2015 и 2017 г.

 

 

Източник: The Guardian

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции