<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=41811" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Учени от Харвард отглеждат месо от клетки на крави и зайци. И изглежда като истинско

27 Октомври 2019
0 799

Екип от биоинженери от Харвард направи голяма стъпка за пренасянето на култивирано месо от лабораторията на трапезата, пише Индипендънт.

 

Изследователите успешно отгледали краве и заешко месо от ядлива желатинова основа за първи път, създавайки вещество, което успешно имитира текстурата на естественото месо, според ново проучване, публикувано в списание Science of Food.

Инженерите от години се занимават с биоинженерирано месо, като вземат стволови клетки от животни и ги отглеждат и размножават, докато не се разделят и образуват нови мускулни тъкани. Но предишните опити за отглеждане на екологично чисто месо затрудняваха пресъздаването на дългите жилави мускулни влакна, които съставляват месото.

Колко близо сме до това да ядем лабораторно отгледано месо?

 

Все още има препятствия пред предлагането на лабораторното месо по рафтовете на супермаркетите. Инженерите усъвършенстват отглеждането на месото в големи количества и създават продукти, имитиращи естествения вкус и текстура на месото.

Във всеки случай, това е значително по-екологичен метод за производство и консумация на месо, който може да означава, че в бъдеще ще бъдат отглеждани и убивани по-малко животни.

 

Източник: Индипендънт

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции