<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=42308" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Опасно и абсу...

Учени представиха уникални автономни роботи-кубчета (видео)

12 Ноември 2019
0 796

Учени от Масачузетския технически институт (МТИ) за пръв път показаха самосглобяващите се кубчета-роботи "M-Block" през 2013 година, но миналата седмица те споделиха видео, показващо новото поколение роботи – "M-Blocks 2.0".

 

Подобно на първата им версия, те се движат чрез генериране на инерция посредством специален вътрешен механизъм и могат да се катерят и спускат един върху друг с помощта на магнити.

 

 

""

 

 

Новото при тях обаче е, че вече имат система „подобна на баркод“ от всяка своя страна, която те могат да „четат“, за да правят неща като например да следват стрелки, да се намират или да следват светлинни знаци.

 

 

""

 

 

Въпреки че на пръв поглед може да изглежда ужасяващо, учените имат доста полезни планове за тази нова технология.

 

MIT News съобщи, че се предвижда те да бъдат използвани в строителството, производството, здравеопазването, игри и дори за реакция при бедствия.

 

 

""

 

 

Ето как според учените, би изглеждал един сценарий за реагиране при бедствия:

 

"Представете си горяща сграда, в която стълбището вече е изгоряло. В бъдеще се надяваме, че ще можете просто да "хвърлите" няколко "M-Blocks" на земята, които ще изградят временно стълбище за изкачване или слизане, за да спасяват жертви"

 

Това би било невероятно нали? Ако трябва да сме напълно честни, това изглежда като революционна технология и наистина се надяваме, че засега малките роботи, ще могат да правят такива неща в бъдеще.

 

 

Източник: The Verge

 

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции