<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=75122" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Доц. Ангел Ку...

Учени предупреждават за нови симптоми на Covid-19

07 Октомври 2020
0 13396

Ново проучване на изследователи в САЩ, публикувано тази седмица в Wiley Online Library, очертава някои не толкова популярни симптоми на Covid-19.

От началото на пандемията е известно, че обикновено заразените страдат от кашлица, висока температура, отпадналост и затруднено дишане. Учените допълват обаче, че неврологичните симптоми са едни от най-често срещаните при инфекция.

Към списъка със симптоми се добавят увреждане на органите, кожни проблеми, стомашно-чревни неразположения, както и проблеми с мозъка и нервната система.

Учени предупреждават за нови симптоми на Covid-19

В изследването се казва, че докато преди се смяташе, че неврологичните нарушения са рядко срещани, справка в болниците в Чикаго сочи, че всъщност те са доста по-чести. От 509 пациента в лечебните заведения в града, 82% от тях са имали и неврологичен симптом по време на боледуването си. Най-често срещани са болки в мускулите – 45%, и главоболия – 38%.

Около една трета от пациентите са развили енцефалопатия – термин, който означава разстройство или заболяване на мозъка. Енцефалопатията се изразява най-често с промени в менталното състояние на пациентите под формата на летаргия, загуба на памет, намалени когнитивни способности и объркване.

Около 30% от пациентите са изпитали замайване, 16% са загубили чувството си за вкус, а 11% – за мирис. Много малко пациенти са изпитали сериозни неврологични усложнения като удари и гърчове.

Проучването открива още, че развитието на енцефалопатия е по-често срещано при по-възрастни пациенти.

Източник: Wiley Online Library

Прочети повече Прочети малко

Коментари

  • NataliyaRasheva

    08 Октомври 2020

    В следващият момент ако дишаш значи си положителен за корона 🤦

Реакции