<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=42759" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Учени работят върху ново лекарство, което отвращава от пушенето

27 Ноември 2019
0 405

Учените откриха химическия "превключвател", който работи в мозъка и превръща миризмата и вкуса на цигарения дим от отвратителни в приятни за хората. И това може да доведе до създаването на нови лекарства, които да помогнат за справяне със зависимостта, пише Daily Mail.

 

След като някой, или в случая на изследването – някое животно, се пристрасти, същите неврони, които казват на мозъка да стои далеч от цигарите, му казват и да продължи да пуши, за да избегне дискомфорта при отказ.

 

Учените от Университета в Торонто твърдят, че знаят какво представлява този превключвател и как той може да им помогне да създадат лекарство подобно на тези, които вече съществуват за алкохолизъм, което блокира удоволствието от тютюнопушенето и вместо това го прави отблъскващо.

 

Любопитно е, че никотинът е изключително пристрастяващ, но той задейства както системата за възнаграждение на мозъка, така и реакцията на отвращение. Учените отдавна знаят, че никотинът се държи по тези два на пръв поглед противоречиви начина – но не и как двойката пътища се разиграват в мозъка или защо пристрастяването толкова лесно надделява над погнусата.

 

Екипът от Торонто откри, че никотинът активира групи рецептори в един и същ мозъчен регион, известен като вентрална тегментална област (VTA), която играе важна роля в системата за възнаграждение. Тези рецептори са единият край на клонообразната структура на неврон, който се простира до други различни области на мозъка и тялото.

 

Някои от рецепторите от тези две групи пътуват до едни и същи места, други пътуват до различни. Единият набор от рецептори е на допамин, а другият – на GABA. Допаминът се смята най-вече за химикала на удоволствието, но той също участва в процеса на сигнализация за отвращение.

 

ТЮТЮНОПУШЕНЕТО МОЖЕ ДА ДОВЕДЕ И ДО ПРОБЛЕМИ, СВЪРЗАНИ С ПСИХИЧНОТО ЗДРАВЕ

 

„Отвращение трябва да има непрекъснато, но колкото повече някой пуши, толкова повече ще има промени в количеството на рецепторите и в процеса на сигнализиране в системата за възнаграждение“, казва водещият автор на изследването д-р Тарин Гридър, който изучава никотиновата зависимост от около десетилетие.

 

Този превключвател частично обяснява как зависимите от никотин спират да се чувстват зле, когато пушат. Но това всъщност не помага на д-р Гридър и нейният екип да излязат с лечения, които да помогнат за спиране на пристрастяването.

 

"Не можете да се забърквате с допамина, защото ако има твърде много от него, това води до шизофрения, а твърде малко води до развитие на Паркинсон и проблеми движението", обяснява специалистът. „Затова търсехме нови невротрансмитери, които могат да накарат никотина да е неприятен за всички. Ако изключим онези други неврони, които правят тютюнопушенето приятно, тогава ще остане само погнусата.“

 

Тези други неврони са свързани с невротрансмитера GABA. Той уравновесява химичните вещества, участващи в стреса, сред множеството му други роли. Бензодиазепините – клас лекарства като Ксанакс, действат на GABA и помагат за лечение на тревожност.

 

Всъщност едно лекарство против тревожност – Wellbutrin, вече се предлага като допълнителна помощ за отказване на тютюнопушенето, но е малко вероятно да бъде предписано като единствено средство за справяне с проблема. За щастие, д-р Гридър и нейният екип са намерили конкретни рецептори, към които да се насочат, без да се намесват в другите широкообхватни роли на GABA.

 

ПЕТИМА АМЕРИКАНЦИ СА УМРЕЛИ СЛЕД УПОТРЕБА НА ЕЛЕКТРОННИ ЦИГАРИ

 

С резултатите от новото проучване екипът знае накъде да насочи бъдещото лекарство. И сега те просто трябва да направят такова.

 

 

Източник: Daily Mail

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции