<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=40450" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Учени: След бронзовата и желязната, добре дошли в пластмасовата епоха

05 Септември 2019
0 954

Пластмасовото замърсяване вече се депозира във вкаменелостите, като от 1945 г. замърсяването нараства експоненциално, сочат нови изследвания, цитирани от Гардиън.

 

ОТКРИХА "РИФ ОТ ПЛАСТМАСОВИ КОРАЛИ" В ЕГЕЙСКО МОРЕ (ВИДЕО)

 

Учените предполагат, че пластмасовите слоеве могат да бъдат използвани за отбелязване на началото на Антропоцен – предложеното име за нова геоложка епоха, в която човешките дейности доминират над планетата. Те казват, че след бронзовата и желязната епоха, настоящият период може да стане известен като "пластмасовата епоха".

 

Проучването, което е първият подробен анализ на нарастването на замърсяването с пластмаса в седименти, изследва годишните пластове край бреговете на Калифорния до 1834 г.

 

Повечето от натрупаните пластмасови частици са влакна от синтетични тъкани, използвани в дрехите, което показва, че пластмасата свободно тече в океана чрез отпадни води.

"Любовта ни към пластмасата се записва в историята на планетата", казва Дженифър Брандън от Института по океанография в Калифорнийския университет в Сан Диего, която ръководи изследването. „Лошо е за животните, които живеят на дъното на океана: коралови рифове, миди, стриди и т.н. Но фактът, че попада в нашите вкаменелости, е по-скоро екзистенциален въпрос."

 

„Всички учим в училище за каменната епоха, бронзовата епоха и желязната епоха – в пластмасовата епоха ли живеем сега? Страшно е, че с това ще се запомнят нашите поколения."

 

Сър Дейвид Атънбъро, чийто телевизионен сериал Blue Planet 2 повдига темата на замърсяването с пластмаса в океана, заяви, че промените са очевидни. Той прогнозира, че замърсяването на планетата скоро ще предизвиква толкова отвращение, колкото и човешкото робство.

 

НАМЕРИХА МЪРТВА МОРСКА КОСТЕНУРКА, СТОМАХЪТ Ѝ БИЛ ПЪЛЕН С ПЛАСТМАСА (ВИДЕО И СНИМКИ)

 

Всяка година милиони тонове пластмаса се изхвърлят в околната среда и се разграждат на малки частици и влакна. Микропластмасата е открита навсякъде – от най-дълбоките океани до високите планини, което показва всеобхватно замърсяване на планетата.

 

Изследването е публикувано в списание Science Advances.

 

 

Източник: Гардиън

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции