<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=42563" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Учени създадоха първия в света контрацептив за мъже

20 Ноември 2019
0 682

Първата в света контрацептивна инжекция за мъже може да бъде достъпна за употреба след около шест месеца, след като индийски учени наскоро обявиха, че клиничните изследвания са били завършени.

 

Контрацептивът, който остава ефективен 13 години, преди да загуби ефекта си, е изпратен на Националната агенция по лекарствата в Индия за окончателно одобрение.

 

„Продуктът е готов, чакаме само одобрение от агенцията по лекарствата“, каза д-р Р.С. Шарма, старши учен от Индийския съвет за медицински изследвания.

 

„Изледванията приключиха, включително и разширените клинични такива. Трифазните изледвания, за които бяха събрани 303 кандидати има 97,3% успеваемост и няма съобщени странични ефекти. Продуктът спокойно може да бъде наречен първият в света контрацептив за мъже", добави той.

 

Контрацептивът действа чрез инжекция в тръбичката, съдържащаща сперма, близо до тестисите. Той съдържа полимер, наречен стериен малеинов анхидрид, разработен през 70-те години на миналия век, който възспира производството на сперма.

 

Ако бъде одобрена, инжекцията ще бъде първото мъжко контрацептивно средство, предлагано на пазара, въпреки че плановете са да се ползва като дългосрочна алтернатива на вазектомията, а не като краткосрочен вариант като хормоналните конрацептиви или вътрематочните спирали, които се предлагат за жените.

 

Въпреки това стриктните тестове означават, че то няма да бъде достъпно поне още шест месеца.

 

„Това е първото по рода си лекарство в света, което идва от Индия, така че трябва да бъдем особено внимателни при одобрението. Разглеждаме всички аспекти, по-специално сертифицирането на добрата производствена практика, което ще отговори на всички въпроси относно неговото качество “, заяви В.Г. Сомани, генерален директор на Националната агенция по лекарствата в Индия.

 

„Все още ще отнеме около шест до седем месеца, за да бъдат издадени всички одобрения, преди продуктът да може да бъде произведен“, добави той.

 

През последните години темпът на развитие на мъжките контрацептиви се увеличава, като още през януари започнаха тестовете на контрацептивен гел, който намалява броя на сперматозоидите до нула, като в изледването участваха осемдесет мъже от Англия. Въпреки това, за момента, вазектомията остава единственият одобрен метод за контрацепция за мъже в света.

 

 

Източник: Independent

 

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции