<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=39010" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Учени твърдят, че са намерили в Гърция най-стария човешки фосил извън Африка

11 Юли 2019
0 1076

Част от череп бе открит в пещерата Апидима в Южен Пелопонес, Гърция, пише Гардиън. Според учените, това е най-старият съвременен човешки фосил, който някога е бил намиран извън Африка. 

 

Фосилът е на възраст поне 210 000 години. Изследователите смятат, че находката ще пренапише ключова глава от човешката история.

 

Катерина Харвати, специалист по палеоантропология в Тюбингенския университет в Германия, каза, че черепът е разкрил, че някои съвременни хора са напуснали Африка много по-рано, отколкото се е смятало преди, и са достигнали по-далече от Европа.

Други вкаменелости от ранните съвременни хора, открити в Израел, вече сочат към кратки екскурзии от Африка, където видовете са еволюирали, много преди масовото изселване, по време на което Homo sapiens се разпространява извън континента преди около 70 000 години и колонизира света.

 

Палеонтолозите разглеждат "екскурзиите" като неуспешни разпръсквания, а "пионерите" в крайна сметка умират и не оставят генетично наследство в живите хора днес.

 

"Нашите резултати показват, че ранното разпръскване на Homo sapiens от Африка е станало по-рано, отколкото се е смятало преди", казва Харвати. 

 

За някои изследователи обаче твърдението е твърде смело. Те казаха пред Гардиън, че се съмняват дали черепът наистина принадлежи на съвременен човек.

 

Историята на черепа е необичайна от самото начало. Той е открит по време на разкопки в пещерата Апидима, в дупка във варовикова скала, която сега се издига над морето, в края на 70-те години. Вкаменелостта е затворена в бучка скала, само на няколко сантиметра от друг череп и няколко фрагмента от кости. Самата скала била закрепена високо между съседните стени на пещерата.

 

 

""

 

След като са били извадени от пещерата, черепите са били съхранявани в музей в Атина, но до скоро не им е било обърнато особено внимание, отчасти защото са много повредени.  Харвати и нейните колеги обаче се заели да ги проучат.

 

 

""

 

 

 

Източник: Гардиън

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции