<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=33385" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Фандъкова и БАН занижават в пъти данните за замърсяването на въздуха?

03 Декември 2018
0 816

Кметът на София Йорданка Фандъкова обяви, че общината очаква в понеделник “превишаване на нивата на фини прахови частици два пъти над нормата“.

 

Към момента на това изказване във Фейсбук официалните датчици на кметството показваха, че в “Младост“ замърсяването е 7 пъти над нормата, в “Хиподрума“ (станцията е в средата на парка) замърсяването е близо 4 пъти, в “Надежда“ над 4 пъти, в “Дружба“ – три пъти, а в “Павлово“ – два пъти и половина.

 

Реалността обаче е съвсем различна, защото властите в София нямат датчици в близост до най-големите източници на замърсяване. Стотиците датчици на гражданите, обединени от платформата “AirSofia“, показват, че замърсяването на въздуха в някои райони на града надвишава 12 пъти нормите. Датчиците, които ползва Столичната община са на Българската академия на науките (БАН).

 

Данните за замърсяването се смятат усреднени за 24-часов период, а тези до момента показват превишения много над прогнозирането Фандъкова се позовава на прогнозираното от БАН превишение до два пъти. През зимата в София прогнозата твърде често се оказва изключително неадекватна.

 

Докато Фандъкова е писала за прогнозата в профила си във Фейсбук, дори датчиците на БАН показваха в пъти полоша картина за замърсяването на въздуха. Столичният кмет обявява, че в понеделник всички буферни паркинги на метрото ще работят безплатно за всеки, който остави колата си и използва градския транспорт, до изчерпване на капацитета им.

 

“Аз лично ще използвам градския транспорт, за да отида на работа и призовавам всички, които могат, да оставят личните си автомобили в днешния ден. От днес (понеделник) КАТ ще спира за проверка автомобили, които видимо замърсяват въздуха“, казва кметицата. Тя обяснява, че пиковите стойности през студените зимни дни се дължат основно на отоплението на нискокачествени въглища, сурови дърва и отпадъчни материал.

 

“В последните седмици екипи на Столичен инспекторат и полицейските управления направиха 140 проверки в кварталите, с най-много сигнали, това са „Красна поляна“, „Овча купел“, „Подуяне“, „Кремиковци“. Продължавам да настоявам парламентът да криминализира нерегламентираното изгаряне на отпадъци, защото административните санкции, които ние налагаме нямат нужния ефект. Днес проверките на екипите на общината, полицията и РИОСВ ще продължат“, казва Фанъдкова.

 

Гражданите на всички големи градове в страната ще страдат от мръсния въздух в следващите няколко дни заради безветрието и липсата на адекватни мерки от страна на властите. Запрашаването в големи количества затруднява дишането и може да доведе до увреждане на дихателните пътища. Според Световната здравна организация праховите частици са канцерогенни.

 

Особено чувствителни към тези замърсители за хората с хронични белодробни заболявания.

 

 

Източник: Мediapool.bg

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции