<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=30642" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Бившият кмет ...

Фандъкова: 20 участъка винаги се наводняват заради проблеми с инфраструктурата

19 Юни 2018
0 4831

При вчерашния пороен дъжд в София са паднали 50 литра на квадратен метър, което е нормата за половин месец в столицата. При това положение много подлези и метростанции са се наводнили.  Показателно обаче е колко бързо са се отводнили, когато дъждът е спрял, обясни кметът на София – Йорданка Фандъкова.
 

Получени са 1500 сигнала, от които 900 са били за сгради и само 3 за паднали дървета. Ключово в такива моменти е почистването на деретата и отводнителните шахти. От МВР съобщиха, че пожарните служби са реагирали на над 250 сигнала за наводнени улици, мазета, приземни етажи, подлези, ресторанти, детски градини и други, но няма информация за пострадали или бедстващи хора.

 

Освен бързата реакция на аварийните екипи, най-важната е превенцията и по-точно почистването на речните корита. Всяка година между 50 и 100 километра речни корита в Софийска област са почиствани, обясни Йорданка Фандъкова.
 

"Мисля, че за всички е ясно, че проблеми с отичането почти нямаше. Там, където имаше, бяха свързани с подземни нива, каквито са подлезите и тунелите. Други бяха свързани с проблеми с инфраструктурата. Ние следим много внимателно тези участъци. Преди няколко години бяха над 100. Сега сме ги свели под 20 такива участъка, които винаги се наводняват заради проблеми с инфраструктурата", каза столичният кмет.
 

 

Тези места могат да се оправят единствено с реконструкция. Що се отнася до наводнените метростанции, влаковете на метрото не са спирали да се движат въпреки водата в станциите.

 

"Станциите бяха наводнявани от стълбищните клетки, от огромното количество вода, което се стичаше по стълбите. Сигурно може да се издигнат още стъпала и стени, но все пак това са стълбища, по тях трябва да слизат хората", каза още Йорданка Фандъкова.
 

За наводнените метростанции в София Фандъкова каза, че метрото се е движело през цялото време по график и са взети мерки от „Метрополитен“, за да се избегнат инциденти с хора.

 

„Не е спирано движението на метрото. В няколко станции, през стълбищните клетки, при такова количество вода имаше наводняване на отделни участъци. Тези входове бяха затворени. Към момента всичко е почистено, няма установени щети. Като цяло няма сериозни щети по транспортната инфраструктура в целия град с изключение на пътища и улици в планинските участъци, където съвсем обяснимо все още се работи по отстраняване на наносите“, каза тя.

 

Кметът увери, че се е реагирало приоритетно и Общината е имала много добра координация със службите на пожарната, на „Пътна полиция“ и на СДВР. 

 

"В София има хиляди шахти, никой не може да каже, че всички са почистени.Но много показателен е фактът,когато спре обилният валеж колко бързо се оттича водата. Оценките ще ги даваме по-късно за това кой си е свършил работата и кой не", каза още Фандъкова. 

 

„Ние предприемаме много сериозни действия по превенция, освен почистването на шахти, което е постоянно задължение както на фирмите, така и Софийска вода и Столичния инспекторат, но освен това ежегодно почистваме около 50-100 км годишно речни корита, дерета. Това дава своето отражение, защото всички, които минаваха покрай големите реки в София, колко много бяха покачили нивата си. Ако не бяха почистени техните корита, можеше да станат сериозни наводнения. Аз по график днес имам проверка на почистването на речни корита, така че със сигурност ще коментираме превантивната работа", коментира Фандъкова. 

 

Екипите от пожарната, както и от „Аварийна помощ и превенция” към общината са работили цяла нощ, а сериозни щети няма никъде. От пожарната са обработили през нощта близо 60 сигнала. Сред тях няколко административни сгради, болници и училища.
 

 

В кюстендилска област са получени сигнали  за разрушени, откъснати и трудно проходими пътища в няколко населени места на общината, а в Благоевград сигналите са били 6 за наводнени приземни етажи и мазета.

 

Източник: Dariknews.bg

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции