<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=29973" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Фейсбук е свързвал и терористи, чрез услугите си

07 Май 2018
0 2593

Компанията Фейсбук е помогнала на хиляди членове на ИДИЛ да се намерят, чрез услугата си, която препоръчва приятели. Социалната мрежа си служи с алгоритми, които следят активността на потребителите, за да им препоръча хора със сходни интереси, както пише Independent

 

 

Докато компанията е събирала хора с общи харесвания, тя е помагала и на терористите да развиват по-голям социален кръг.

 

 

Учени, които са анализирали дейността на 1000 потребители на Фейсбук от цели 96 държави, чийто общ интерес е бил ИДИЛ, достигнаха до извода, че те често са откривали един друг с помощта на услугата на сайта да препоръчва приятели. 

 

 

Робърт Постингс, един от учените, споделя, че след като разглеждал различни новинарски страници за ислямски бунтове, самият той започнал да получава покани за приятелство от екстремисти. 

 

"С желанието си да свърже възможно най-много хора, компанията Фейсбук без да иска е създала система, която помага и на терористите да се свържат," коментира той.

 

 

В рамките на шест месеца, половината от разлежданите 1000 профили са били изтрити от социалната мрежа, но контактът между екстремистите в различните точки по света вече е бил осъществен. 

 

 

ЗУКЪРБЪРГ: ИЗКУСТВЕНИЯТ ИНТЕЛЕКТ РАЗПОЗНАВА ЗЪРНА ПО-БЪРЗО ОТ РЕЧТА НА ОМРАЗАТА

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции