<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=32862" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Финансовият надзор обясни подробно за системата "бонус-малус"

09 Ноември 2018
0 2612

Комисията за финансов надзор (КФН) излезе със специално изявление в петък, с което отговори на повечето критики към системата "бонус-малус" при сключване на застраховката "Гражданска отговорност".

 

След около 10-годишно забавяне във вторник ведомството най-сетне представи вариант за въвеждане на системата от 1 януари 2019 г., който е съставен след анализ на множество опции, предложени от външния консултант "Ърнст енд янг". Предвижда се отстъпка от цената на застраховката за съвестните водачи в размер до 25% и надценка за нарушителите, така че цената да бъде до 4 пъти по-висока от стандартната.

 

Още на следващия ден обаче масово започнаха силно критични коментари към проекта, според които системата всъщност ще е наказание за изрядните шофьори. Стигна се дори до твърдения, че тя има духа на средновековната инквизиция".

 

""

 

 

Според предлаганата система шофьорите и автомобилите ще се разпределят в 20 класа, като базовият клас отговаря на стандартната цена на застраховката – 100%. Класовете от 1 до 7 позволяват отстъпка (бонус) в размер от 10% до 25%, а класовете от 9 до 20 (малус) означават надценка от 10% до 400%.

 

При въвеждането на системата всички хора и коли автоматично ще се причислят на стандартния клас, но след изтичането на една година ще се прекатегоризират съобразно поведението си на пътя.

 

Основното притеснение на критиците на "бонус-малус" във варианта на КФН е, че съвестните купувачи, които си купуват на старо кола от убийци на пътя или нарушители с множество актове, ще бъдат ощетени с това, че автомобилът ще остане с негативния си клас след сделката, а няма да се смени съобразно класа на купувача.

 

КФН отговаря, че мярката е с цел да се предотвратят злоупотребите, защото иначе системата може да загуби смисъла си.

 

"Ако "бонус-малус" класът на автомобилите не се запазва, системата ще бъде заобикаляна много лесно чрез формално прехвърляне на други лица без нарушения, различни от шофьора с много нарушения. Например, при натрупани много нарушения баща може да прехвърли автомобила си на своето малолетно дете или на друг близък роднина, който няма регистрирани нарушения", посочва надзорът. Оттам допълват, че информацията за класа на автомобила лесно ще се получава от Гаранционния фонд.

 

 

Другата критика – че отстъпката за изрядните е много малка (само 25%), а утежнението за нарушителите (много високо – 400%) се обяснява с факта, че мнозинството от шофьорите на всички над 3 милиона автомобила у нас все пак са сравнително изрядни според системата на КАТ, тежките нарушители са сравнително малка група, а застраховката все пак трябва да остане платежоспособна.

 

Недоволните от "бонус-малус" виждат проблем и във факта, че държавните и общинските автомобили ще останат извън обхвата на системата, което било несправедливо. КФН отговаря, че в администрацията застраховането става чрез обществени поръчки и се прави по списък, а не индивидуално за всеки отделен автомобил, поради което системата би била много трудно приложима по режима на Закона за обществените поръчки.

 

Ето и пълните отговори на КФН

 

Източник: mediapool.bg

 

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции