<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=39320" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Обичат ли ни ...

Френски изобретател планира да прекоси Ламанша с реактивен ховърборд (видео)

23 Юли 2019
0 1786

Изобретателят на "Flyboard Air", Франки Запата твърди, че планира да прелети над Ламанша с неговия реактивен ховърборд в четвъртък, за да отбележи 110-та годишнина от първия самолетен полет между Великобритания и Франция, съобщава The Guardian.

 

 

Запата обяви, че ще лети между Сангат и залива Сейнт Маргарет – участък, който ще отнеме само около 20 минути при скорост от 140 км/ч.

 

 

Преминаването определено ще бъде предизвикателство за френския изобретател, който преди това е заявявал, че са необходими между 50 и 100 часа практика на предишната водна летателна машина на компанията, само за да може да се изправи върху нея.

 

 

Говорейки пред "The ​​Parisien", Запата каза, че по време на последния му демонстрационен полет в Деня на Бастилията в Париж е използвал около 3% от възможностите на ховерборда, в сравнение с нужните 99,9% за пресичането на канала.

 

 

Според него, шансовете му за успех са около 30%.

 

 

Самият ховерборд има пет турбо двигателя, всеки от които може да произвежда около 250 конски сили.

 

 

Той е съставен от три части – дъската, ръчното дистанционно управление и резервоарът за гориво, който трябва да бъде носен на гръб.

 

 

Това означава, че "Flyboard Air" ще може да лети само за около 10 минути с един резервоар, така че Запата със сигурност ще трябва да спре да някъде, за да зареди още гориво.

 

 

Опасенията на френските военноморски сили обаче са, че Зaпaтa ще може да използва само една корабна станция за зареждане с гориво по време на пътуването вместо две, както първоначално бе планирано.

 

 

Той или ще се приземи на кораба, за да зареди, или ще се опита да го направи докато се носи над него, като по този начин ще може да изпълни един непрекъснат полет.

 

 

Още през 2016 година, франзуцинът постави световен рекорд за най-далечен полет на ховерборд, когато прелетя с "Flyboard Ai" 2,252 метра над южното крайбрежие на Франция.

 

 

Въпреки това, с дължина 35 км, пресичането на Ламанша е над десет пъти по-дълго.

 

 

Добрите новини са, че Запата успешно се е приземявал  във вода преди и въпреки, че при сблъсъка е разбила цялата електроника на ховърборда, той не е имал никакви сериозни наранявания.

 

 

В крайна сметка, летателното средство може да се окаже инструмент, който да се използва от военните.

 

 

Френските въоръжени сили вече проявяват интерес към технологията или като логистичен инструмент, или като инструмент за нападение, а френскoто правителство финансирало Запата с 1,3 млн. евро, за да разработи ховърборд миналата година.

 

 

През 2017 година, фирмата за технологии в областта на отбраната "Implant Sciences" се опита да закупи "Zapata Industries", обаче малко по-късно след това сделката се провали.

 

 

Източник:  The Verge

 

 

 

 

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции