<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=36637" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Френски милиардер обеща 100 милиона евро за Нотр Дам

16 Април 2019
0 4858

Още докато пожарът в катедралата Нотр Дам не беше потушен, президентът Макрон обяви, че ще направи всичко възможно, за да бъде възстановена святата за всички французи сграда. Но докато той обещаваше на думи, една богата френска фамилия направо заговори в цифри. 

 

Става дума за фамилията Пино, чиято собственост са световните модни къщи "Гучи" и "Ив Сен Лоран". Глава на фамилията е милиардерът Франсоа-Анри Пино. Малко след призива на президента Макрон за събиране на средства, той обеща да дари 100 милиона евро за възстановяване на щетите от пожара. 

 

Франсоа Пино е съпруг на известната мексиканска актриса Салма Хайек. Двамата сключиха брак през 2009-та година, а две години по-рано, през 2007-ма, се роди дъщеричката им Валентина. 

 

""

 

Пожарната служба в Париж обяви, че около две трети от дървената конструкция на покрива на Нотр Дам, известна като "Гората", се е срутила от пожара.

 

Най-ценните артефакти, пазени в катедралата Нотр Дам, са били спасени от избухналия пожар, съобщи агенция АФП. Короната от тръни и туниката на канонизирания за светец крал на Франция от 13-ти век Луи IX са на сигурно място, обяви ректорът на Нотр Дам Патрик Шове.

 

Според ръководителя на Събранието на епископите на Франция Ерик де Мулен-Бофор възстановяването на щетите от пожара в световноизвестния готически храм "ще отнеме години".

 

Източник: Dir.bg.

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции