<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=42530" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Хомосексуалността е обичайна за животните и има ключова роля в еволюцията, твърдят учени

20 Ноември 2019
0 1195

Хомосексуалната и бисексуалната активност при животните е добре документирана, като повече от 1500 вида практикуват еднополов секс, твърдят учени, цитирани от Индипендънт.

 

Но въпреки голямото количество доказателства, еволюционните биолози се надпреварват да обяснят това, което е станало известно като „Парадокс на Дарвин“ – защо тези поведения са толкова често срещани, когато не водят до възможност за размножаване на видовете? И защо когато животните са се развивали в продължение на хилядолетия, еднополовото сексуално поведение е продължавало?

 

Изследователи от Йелското училище за горско стопанство и екологични проучвания предполагат, че вместо да разглеждат въпроса като главоблъсканица, нуждаеща се от решение, въпросът трябва да бъде преформулиран от „защо животните участват в еднополово сексуално поведение“ до „защо не?“

 

Пишейки за списание Nature Ecology & Evolution, авторите предполагат, че тези поведения всъщност може да са били част от първоначалното състояние на предците при животните и да са продължили, тъй като имат малко – ако има такива – "разходи" и може би някои важни ползи.

„Ние твърдим, че често мълчаливото предположение за сексуално поведение с различен пол като предшественик не е строго изследвано и вместо това хипотезираме отношението на предците към безразборното сексуално поведение, насочено към всички полове. Като изместим обектива, чрез който изучаваме сексуалното поведение на животните, можем по-ползотворно да изследваме еволюционната история на различни сексуални стратегии."

Водещият автор на изследването Джулия Монк каза: „Предлагаме промяна в нашето мислене върху сексуалното поведение на животните. Ние сме развълнувани да видим как традиционните ограничения в еволюционната теория за това ще позволят по-пълно разбиране на сложността на сексуалното поведение на животните.“

 

Учените твърдят, че комбинация от еднополово сексуално поведение (SSBs) и сексуално поведение с различен пол (DSBs) е първоначално условие за всички възпроизвеждащи се сексуално животни и че тези тенденции вероятно са се развили в най-ранните форми на сексуално поведение. Авторите предполагат не само, че еднополовото поведение често не е „скъпо“, но всъщност може да бъде изгодно от гледна точка на естествения подбор, тъй като хората са по-склонни да се чифтосват с повече партньори.

 

„Ако сте по-малко придирчиви и се занимавате както с SSB, така и с DSB, можете да се чифтосвате с повече личности, включително лица от различен пол“, каза съавторът на изследването Макс Ламбърт, докторант от Университета на Калифорния по наука, политика и управление на околната среда.

 

И добави: "SSB изглежда се случва доста често при хиляди видове. Представете си какво бихме научили, ако бяхме приели, че това е нещо интересно, а не просто разразила се напоследък "катастрофа."

 

 

Източник: Индипендънт

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции