<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=46413" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Храна, направена от въздух, ще се конкурира със соевите продукти

08 Януари 2020
0 367

Финландски учени, произвеждащи протеин "от тънък въздух", твърдят, че той ще се конкурира с цената на соята в рамките на десетилетието, разказва Би Би Си.

 

Протеинът се произвежда от почвени бактерии, захранвани с водород, разделен от водата чрез електричество. Според изследователите, ако електричеството идва от слънчева и вятърна енергия, храната може да се отглежда с почти нулеви емисии на парникови газове.

 

Ако целите им се осъществят, това би могло да помогне на света да се справи с много от проблемите, свързани със земеделието.

 

Пилотният завод на Solar Foods в покрайнините на Хелзинки вече е привлякъл 5,5 милиона евро инвестиции. В зависимост от цената на електроенергията, разходите приблизително ще съответстват на тези за производство на соя до края на десетилетието, може би дори до 2025 година.

 

Изследователите искат това да е неутрална добавка към всички видове храни. Тя ще може да имитира палмово масло или пък да се използва като среда за отглеждане на  месо или риба. Освен това би могла да подхранва и добитъка.

 

Все пак, дори ако нещата вървят по план, ще минат много години, преди производството на протеини да бъде увеличено, за да се отговори на глобалното търсене. Но това е един от многото проекти, насочени към бъдещето на синтезираната храна.

 

 

Източник: Би Би Си

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции