<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=36179" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Кой ще ни паз...

Цветанов напусна парламента с маратонки, Дариткова заема мястото му (видео)

28 Март 2019
0 10245

След парламентарната оставка на Цветан Цветанов председателството на парламентарната група ще бъде поето от Даниела Дариткова, която оглавява здравната комисия и лоялна на досегашния шеф на депутатите от ГЕРБ. Рокадата бе обявена от премиера и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов в четвъртък сутринта в партийната централа. Няколко часа по-късно Цветанов цъфна в парламента с огромен букет цветя, за да поздрави Дариткова и да я увери, че ще ѝ помага в работата, пише Медиапул.

 

 

 

Депутатите от ГЕРБ изпратиха досегашния си председател със символичен подарък – маратонки. Казаха, че със свободата, която имам в момента, е много по-добре да продължа да бягам в този дълъг политически маратон, разясни Цветанов.

 

Той запазва партийните си постове – на зам.-председател на ГЕРБ и ръководител на предизборния щаб, но напуска парламента заради скандала с евтино напазарувания си апартамент от "Артекс". Борисов коментира, че "по-тежки санкции" не може да си представи и че това е "тежък удар" за ГЕРБ.

 

Дариткова можела да контролира депутатите от ГЕРБ

 

Борисов обясни решението Дариткова да замени Цветанов с това, че тя била "човек с качества и най-вече може да контролира групата в добрия смисъл на думата". "В тази кризисна ситуация, смятам, че това е едно предложение, което е наситено с големи отговорности.

 

Приемам го със съзнание за оценката, от друга като предизвикателство", каза Дариткова в Народното събрание. За свой приоритет обяви търсенето на диалог и постигане на "максимално възможния консенсус, в интерес на българските граждани". Освен председател на комисията по здравеопазване, Дариткова е член и на Изпълнителната комисия на ГЕРБ.

 

Обявявайки оставката си в сряда, Цветанов заяви, че "няма драма", а сега отново изтъкна, че нямал притеснения как ще работи групата без него, защото вече имало "изграден механизъм". "Връзката остава толкова силна, колкото е била досега. Единственото във времето, когато има пленарни заседания и трябваше да бъда тук, сега ще бъда в някоя поредна община, където ще правя поредната среща с нашите структури", каза той. Взел решението да напусне парламента, защото нямало как да обясни "на обществото, но преди всичко на структурите на ГЕРБ и на колегите", че е останал депутат след скандала.

 

"В политиката няма его. В политиката трябва да бъдеш достатъчно отговорен, да бъдеш човек, който винаги може да направи и компромиси със себе си. Защото, ако си искрен и работиш от сърце за каузата ГЕРБ, това са стъпки, които трябва да бъдат направени", допълни Цветанов.

 

Симеонов пожела "цветя и рози по прашния път" на Дариткова

 

Лидерът на "Атака" Волен Сидеров, който често беше в конфликт с Цветанов, не прогнозира трусове след напускането му. Председателят на НФСБ Валери Симеонов обаче изрази "притеснения, че оттук нататък ще има определени проблеми с работата между различните парламентарни групи". "Цветанов все пак извършваше много сериозна координационна работа между групите. Може би ще има някакъв преходен период. Бих пожелал всичко най-добро на Дариткова, цветя и рози по пътя ѝ прашен и карамфили за нашата любов. Ще я подкрепяме, когато има за какво", каза Симеонов.

 

Сидеров пък определи Дариткова като "комуникативен и спокоен човек" затова и не виждал какви проблеми може да има в работата с ГЕРБ. Лидерът на "Воля" Веселин Марешки, чиято партия се води опозиционна, но често подкрепя ГЕРБ в гласуванията, също каза, че щял да работи с Дариткова. ДПС дипломатично коментираха, че "не се месят в работите на другите партии" и нямали какво да кажат за новия шеф на ГЕРБ в парламента. Мустафа Карадайъ заяви, че ДПС подкрепя оставката на Цветанов: "Ние сме либерали, оставката е въпрос на лична воля".

 

БСП: Уж нещо се променя, за да остане същото

 

От БСП, които продължават да бойкотират работата на парламента, определиха Дариткова като "верен последовател на Цветанов" и това била причината коалиционните партньори на ГЕРБ са "толкова спокойни". "Те знаят много добре, че нещо уж се променя, за да остане същото. Това важи както за явните, така и за скритите коалиционни партньори", каза депутатът от БСП Крум Зарков на пресконференция в централата на партията, намеквайки за връзките между ГЕРБ и ДПС.

 

Очаквано социалистите използваха скандала с апартаментите, за да извлекат дивиденти и да обяснят колко прави са били през последните две години, включително и за решението им да напуснат парламента. "В България демокрацията е под заплаха. Доказателство за това е фактът, че политик, загубил обществено доверие и свалян от всички постове чрез скандали и обществен натиск, може да бъде председател на предизборен щаб", обясни Зарков.

 

Според БСП оставката на Цветанов не "не е морален акт, а е политически фалш", защото вторият в ГЕРБ напуска парламента, "за да остане във властта". Целта на оставките била да осигурят комфорт на премиера Борисов, който трае до следващия скандал и следващата оставка. "Това е прозрачен трик за опазване на влияние", обясни социалистът и отново повтори, че БСП иска предсрочни парламентарни избори.

 

Оставките на Цачева и Цветанов ще бъдат гласувани в пленарната зала в петък. От думите на премиера се разбра, че депутатът Вежди Рашидов няма да понесе последствия за апартамента, който е купил на преференциална а цена.

 

Различни сме и затова подаваме оставки

 

Борисов коментира и подадените оставки заради луксозните апартаменти, купени изгодно от хора във властта. От ГЕРБ били различни от другите партии и затова налагали "тези наказания".

 

"Като си говорихме с Цветанов и всички останали преценихме, че има безспорно неща, които не изглежда красиво. Мисля, че Цветанов доста надълго обясни вчера за всяко едно нещо откъде и как е дошло. Много бих искал да видя нотариалните актове на всички съседи в тази сграда, защото като говорят 2000-5000 евро кв. м, едно е да обявиш такава цена, друго е да купиш на такава цена", каза премиерът.

 

По думите му Цветанов останал част от ръководството на партията и шеф на предизборния щаб, защото "структурите си го искат".

 

"Едно е държавната работа, друго е партия ГЕРБ, която припознава Цветанов като един от важните за нея хора. Вярвам на Цветан Цветанов, но като си говорихме и вчера последно, 7 дни нямаше медия, за разлика от президента Тръмп – не ги упреквам, тази тема я държаха от сутрин до вечер. Така съм преценил и така правя", каза още Борисов.

 

Източник: Медиапул

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции