<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=33962" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Типично: котк...

Цунами в Индонезия, жертвите вече са десетки (видео)

23 Декември 2018
0 4197

Цунами, връхлетяло Индонезия, взе 168 жертви. Над 745 са ранените след като приливната вълна помете крайбрежните зони на Зондския пролив между индонезийските острови Суматра и Ява. Възможно е броят на жертвите и ранените да нарсне.

 

 

 

Местната агенция за управление на бедствията съобщи, че стотици сгради са пострадали от приливната вълна. Смята се, че причина за нея са подводни свлачища, предизвикани от изригването на вулкан. Сред засегнатите райони е популярният морски курорт Танджунг-Лесунг. Не е имало предупреждение за приближаващата вълна.

 

 

Очевидци съобщават за две вълни, като първата е била по-малка. Вулканът Анак Кракатау изригна в петък и образува облак от пепел, който се издигна на 400 метра над във въздуха. Властите разпоредиха на населението да не се приближава на по-малко от два километра от кратера. Агенцията за управление на бедствията заяви, че високото ниво на морето в резултат на пълнолунието може също да е допринесло за силата на вълните.

 

 

Индонезия е изложена на цунами, тъй като е разположена в Тихоокеанския огнен пръстен, където стават чести земетресения. През септември над 2000 души загинаха при цунами след земетресения край централния остров Сулавеси. На 26 декември 2004 година огромна вълна причини смъртта на 228 000 души в 14 страни, повечето от тях в Индонезия.

 

Източник: Медиапул

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции