<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=32174" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Четвърти ден няма заподозрян за убийството на журналистката Виктория Маринова

09 Октомври 2018
0 697

Четвърти ден все още няма заподозрян за убийство на русенската журналистка Виктория Маринова. В понеделник вечерта в няколко областни града в страната хората организираха мълчаливо бдение в памет на журналистката.

 

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш призова в понеделник вечерта правителствата да гарантират, че извършителите на престъпления срещу журналисти, като изнасилването и убийството на българската журналистка Виктория Маринова, ще бъдат наказани, предаде Асошиейтед прес. Гутериш е изключително притеснен за убийството на Маринова и очаква заключенията на разследването, допълни Стефан Дюжарик, говорител на генералния секретар.

 

"Има изключително смущаващо нарастване на насилието, включително сексуално, което е насочено особено срещу журналистките", добави той.

 

Генералният секретар на ООН следи много внимателно тази тенденция и е повдигал въпроса за насилието срещу журналисти пред страни членки на организацията, както публично така и на четири очи. Председателката на 73-ото заседание на Общото събрание на ООН Мария Еспиноса Фернанда Гарсес също осъди убийството на Маринова, предаде ТАСС. Тя изрази и сериозна загриженост от изчезването на саудитския журналист Джамал Кашоги.

 

"Мария Фернанда Еспиноса Гарсес осъжда убийството на журналистката Виктория Маринова и подчертава значението на свободата на печата и необходимостта журналистите да могат да изпълняват професионалните си задължения свободно и безопасно", заяви председателят на Общото събрание на ООН.

 

Тялото на 30-годишната Виктория Маринова беше намерено в събота следобед в храсти крайрека Дунав след подаден сигнал от гражданин. Всички открити вещи са изпратени в Института по криминалистика. Чакат се резултатите, които ще покажат дали по тях има оставени чужди отпечатъци.

 

Виктория Маринова е била и водещ на предаването "Детектор". В последното му издание е излъчено интервю с журналиста от "Биволъ" Димитър Стоянов и румънския му колега Атила Биро, които бяха арестувани от полицията, докато работеха по разследване за източване на евросредства, свързано със строителната компания "Джи Пи Груп". Маринова не е автор на това интервю, но в анонос към предаването повдига редица въпроси, на които към момента няма отговор от институциите.

 

Източник: Мediapool.bg

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции