<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=71725" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: 151 са новите с...

Швеция отбелязва най-висока смъртност от 150 години в първите шест месеца на 2020

20 Август 2020
0 1018

Швеция, която остана настрана от ограничителните мерки на другите държави в Европа по отношение на пандемията от Covid-19, отбелязва най-високата смъртност за последните 150 години в първите шест месеца на 2020 година, сочат данни на Службата по статистика, цитирани от The Guardian.

До края на месец юни коронавирусът е предизвикал смъртта на 4500 души в страната, а досега броят на жертвите се е увеличил до 5800, което е много по-висок процент в сравнение със скандинавските съседи, макар и все пак значително по-нисък в сравнение с Великобритания и Испания.

Швеция отчете най-високата си смъртност от коронавируса за ден

Швеция отбелязва най-висока смъртност от 150 години в първите шест месеца на 2020

През първите шест месеца в Швеция са починали 51 405 души, като това е по-голям брой, отколкото във всяка година от 1869 насам. Тогава смъртта е застигнала 55 431 душа като една част от тях са починали от глад. Тогава населението на Швеция е било 4.1 милиона, докато сега то е 10.3 милиона.

Пандемията е отговорна за повишаването на смъртността с 10 процента в сравнение със същите месеци от предходните пет години. През април броят на смъртните случаи е почти 40% по-висок от средния поради скока на смъртните случаи, свързани с Covid-19.

Швеция вече е страната с най-висока смъртност от коронавирус в Европа (видео)

Швеция отбелязва най-висока смъртност от 150 години в първите шест месеца на 2020
Снимка: TT Agency

Швеция възприе различен модел за ограничаване на разпространението на коронавируса спрямо останалите европейски страни. Разчита се в по-голяма степен на доброволни мерки, фокусирани върху социалното дистанциране и избягване на строга карантина.

Много училища в страната останаха отворени, а бизнесът като цяло не спря да работи, което засегна икономиката ѝ по-слабо в сравнение с други държави.

Швеция отбелязва най-висока смъртност от 150 години в първите шест месеца на 2020

Въпреки това, броят на смъртните случаи в Швеция е по-висок, отколкото при скандинавските съседи, които избраха по-строги мерки за блокиране. Норвегия, с около половината от населението на Швеция, е имала общо около 260 смъртни случаи от Ковид.

Във Финландия няма ръст на случаите на коронавирус след отварянето на училищата

Икономиката на Финландия също превъзхожда по-големия си съсед през второто тримесечие, въпреки по-строгото блокиране. Брутният вътрешен продукт на Финландия се e свил с 5% при свиване от 8,6% в Швеция през предходния тримесечен период.

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции