<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=81838" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Нов тест изме...

Шест европейски държави поискаха ЕК да притисне Pfizer за доставките на ваксини

16 Януари 2021
0 265

Правителствата на шест държави от ЕС призоваха днес писмено Европейската комисия да упражни натиск върху Pfizer/BioNTech, за да гарантира “стабилност и прозрачност на навременните доставки” от ваксини против Covid-19, съобщава Reuters, цитирана от Дневник.

В писмото, подписано от здравните министри на Дания, Естония, Латвия, Литва, Финландия и Швеция, се казва, че те са били уведомени от фирмата, че договорените количества ваксини ще бъдат значително намалени през следващите седмици.

Шест европейски държави поискаха ЕК да притисне Pfizer за доставките на ваксини

“Това положение е неприемливо”, заявяват министрите и добавят, че забавянето ще се отрази на направените вече графици за ваксинация, както и на доверието във ваксинационния процес.

Германия, най-големият купувач на ваксината на “Пфайзър” в Европа, определи решението като изненадващо и достойно за съжаление, докато Канада заяви, че тя също е засегната, тъй като доставките ѝ идват от фабрика на Pfizer в Белгия.

“Pfizer” намалява доставките на ваксини за Европа

Вчера от Pfizer съобщиха, че временно ще намалят доставките за Европа. Причината е, че трябва да направи промени в производствения си капацитет, за да задоволи увеличеното търсене.
Компанията има договори с ЕС за доставка на до 600 милиона дози тази година. Тя се е ангажирала да достави 75 милиона дози през второто тримесечие и повече по-късно през годината.

“Макар това временно да се отрази на доставките в края на януари и началото на февруари, ще се създаде възможност за значително увеличаване на дозите за пациенти от края на февруари и март”, обяснява компанията.

Шест европейски държави поискаха ЕК да притисне Pfizer за доставките на ваксини

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен съобщи, че днес е научила за временните затруднения на Pfizer за производство на достатъчно количество ваксини. Тя уточни, че е разговаряла с ръководството на фирмата и е била уверена, че до края на първото тримесечие ЕС ще получи предвидените количества.

Според Фон дер Лайен от Pfizer временно ще забавят доставките в следващите седмици, за да внесат промени в производствената верига.

Шест европейски държави поискаха ЕК да притисне Pfizer за доставките на ваксини
Снимка: Reuters

Много страни от ЕС са се оплакали тази седмица, че получават по-малко от очакваните бройки от ваксината и обвиняват за това забавеното им изпращане от Pfizer и неравномерното разпространение сред отделните държави, съобщи “Ройтерс”.

Агенцията се позовава на участници в закрита виртуална среща на здравните министри в сряда, на която около една трета от страните са отправили такива оплаквания, включително и за несигурност на графиците кога и как ще се случи всичко.

Пристигна първата пратка с ваксини на Moderna за България (видео и снимки)

Шест европейски държави поискаха ЕК да притисне Pfizer за доставките на ваксини

Moderna е обещала 10 милиона дози в първите 3 месеца и по 35 милиона през второто и третото тримесечия. Допълнителни 80 милиона трябва да се разпределят до края на годината, но няма ясен график.

Подробните календари за това в коя страна колко пратки ще заминават не се публикуват от производителите, като от Pfizer казват, че информацията е поверителна.

Източник: Дневник

Снимка на корицата: Pixabay

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции