<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=33787" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Защо в Русия ...

Шефът на АПИ: Магистралите се чистят два часа след спиране на снега

17 Декември 2018
0 2066

Шефът на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) инж. Светослав Глосов заяви, че два часа след спиране на валежа е срокът за почистване на автомагистралите, а за останалите класове пътища сроковете са по-дълги.

 

 

Според него практиката и в Западна Европа, и в САЩ е при силен снеговалеж какъвто имаше вчера, пътят да се затваря и да не се допуска никакво движение.

 

 

Той обясни, че вина за вчерашните задръствани по "Хемус" имали шофьорите на ТИР-ве, които въпреки забраната за движение са навлезли в участъка и са блокирали трафика за часове. Други водачи пък са карали в аварийната лента и се е налагало шофьорите на снегорини и влекачи да ги молят да освободят лентата, за да могат да минат пред тях.

 

 

Въпреки стандарта за почистване на магистралата два часа след спиране на снеговалежа, Глосов съобщи, че за закъснение при снегопочистването на участъка от магистрала "Струма" на територията на област Кюстендил ще бъде санкционирана снегопочистващата фирма. Това става става, след като депутатът от ГЕРБ Десислава Атанасова написа гневен коментар във Фейсбук, адресиран до ръководството на агенцията.

 

 

В момента се прави анализ на извършената от магистралата работа.

 

 

По повод публикуваните в социалните медии кадри за полагане на асфалт на пътя Тетевен – Гложене при сняг Глосов посочи, че извършените дейности са недопустими и са изпълнени без знанието на АПИ. Фирмата ще фрезова участъка и ще го асфалтира отново за нейна сметка, когато метеорологичните условия позволяват.

 

 

В същото време петте сантиметра неделен сняг за пореден път доказаха, че са напълно достатъчни, за да сковат трафика в половин България.

 

А също и че снегопочистващите фирми винаги са на линия, когато трябва да прибират милиони и ги няма никакви, когато има необходимост от техниката им.

 

Снежното "бедствие" на практика блокира и трите строени-недостроени магистрали у нас – Тракия, Струма и Хемус. На всички тях се натрупаха километрични задръствания. Колко ругатни е отнесла властта, е трудно да се прецени с меродавни количествени показатели, но едва ли са малко съдейки по виралния пост на депутатката от Дулово от голямата управлаваща партия Десислава Атанасова:

 

 

""

 

И въпреки всичко, противно на очакванията, не всички българи негодуват. Някои гледат и позитивно на неволите, както се вижда на следващото видео. Какво по-хубаво от това да тропнеш едно хорце в снега сред километричното задръстване на магистрала Хемус, докато чакаш да дойде снегоринът.

 

 

 

Мобилното приложение?

За мобилното приложение за актуална пътна обстановка LIMA инж. Глосов обясни, че има много забележки към изпълнителя на проекта и реакциите му. Водят се разговори с разработчика, които се опитва да ни изнудва като иска безумно висока цена за поддържане на приложението, каза председателят на УС на АПИ. Той подчерта, че ще се направи всичко, което е възможно приложението да работи и системата да е съвместима и свързана с тол системата, за да се дава навременна и единна информация на шофьорите. Поръчката за LIMA беше направена преди няколко години с цена от

751 400 лв. без ДДС,

става ясно от регистъра за обществените поръчки. В момента приложението не е достъпно за изтегляне от сайта на АПИ.

 

Източник: OFFNews

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции