<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=22691" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Шефът на Лекарския съюз призован от съда по случая със скандалната д-р Байчева и починалото бебе

15 Юли 2016
0 3379

Да бъде призован председателя на Българския лекарски съюз д-р Венцислав Грозев на следващото заседание на Окръжния съд в Ловеч по казуса с починалото бебе в резултат на проведеното от д-р Нина Байчева раждане. Това решиха магистратите на делото преди два дни. На него д-р Грозев ще потвърди или отхвърли автентичността на представеното пред магистратите становище на Етичната комисия към БЛС, в което най-общо се оневинява д-р Байчева, съобщава Times.bg

 

ПРЕСТЪПНА МЕДИЦИНСКА АРОГАНТНОСТ 

БЪЛГАРСКИЯТ ЛЕКАРСКИ СЪЮЗ ЗА СКАНДАЛНАТА Д-Р БАЙЧЕВА: ДЕЙСТВАЛА Е ПРАВИЛНО

 

Според брата на пострадалата родилка Наташа Габровска – Антон Хаджиев, представеният в съдебната зала документ се разминава по входящи номера и дати с проведеното заседание на Етичната комисия. Парадоксално излиза, че становището е издадено близо месец по-рано от провелото се заседание на комисията към лекарския съюз на 24 март. Освен това на следващото съдебно заседание ще бъде призована като свидетел и лекарката неонатолог от УМБАЛ в Плевен, която  е полагала грижи за бебето през двата дни, през които е живяло.  

 

МИНИСТЪР МОСКОВ КОМЕНТИРА ПРЕД ГОСПОДАРИТЕ СЛУЧАЯ СЪС СКАНДАЛНАТА Д-Р БАЙЧЕВА

 

На последното заседание тричленният съдебен състав разпита като свидетел републиканския консултант по неонатология, който пръв поема увреденото бебе в плевенската университетска болница. Той потвърди, че е поел детето с травми в областта на тила.  

 

В хода на заседанието защитата на обвиняемата д-р Нина Байчева поиска седморна лекарска експертиза, но съдебният състав отхвърли искането. Мотивът за отхвърлянето бе, че вече е извършена петорна експертиза с участието на специалисти в т.ч. и медици от Майчин дом и Правителствена болница. Адвокатите на  д-р Байчева представиха становище от Етичната комисия на БЛС, което оневинява действията на лекарката по време на раждането. Магистратите обаче ще искат автентичността на становището да се потвърди заради разминаване  в датите.   

 

На 1 юни м.г.  Ловешката прокуратура образува дело за смъртта на новороденото дете в болницата в Тетевен.  Мотивите за образуваното дело са, че има данни за извършено престъпление заради професионална непредпазливост от страна на отговорния лекар. 

 

Междувременно братът на Наташа Габровски Антон споделя, че сестра му още не е се е възстановила от травмата. През миналата година тя изпаднала в дълбока депресия със суициди и по този повод няколко пъти е посещавала психолога Мадлен Алгафари. Той и близките на пострадалата родилка недоумяват как нито МЗ, нито РЗИ в Ловеч са отнели лекарските права на д-р Байчева, която е обвиняема по делото. Понастоящем тя практикува в Пета градска болница в София и продължава да води раждания.  

 

Следващото съдебно заседание е насрочено за 29 септември.  

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции