<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=25261" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Шефът на Фонда за лечение на деца подаде оставка заради скандала с осуетената трансплантация на болно момче

24 Февруари 2017
0 861

Сегашният директор на Фонда за лечение на деца проф. Владимир Пилософ ще напусне поста си на 6 март. Това съобщиха от Министерството на здравеопазването. 

 

Повод да бъде поискана оставката на Пилософ стана случаят с 9-годишния Байрям, който трябваше да замине за трансплантация в Германия, но заминаването беше временно спряно заради проблеми с документацията във Фонда за лечение на деца и Министерството на здравеопазването. 

 

ПЪЛЕН АБСУРД- ИНСТИТУЦИИТЕ У НАС БАВЯТ СПЕШНА ТРАНСПЛАНТАЦИЯ НА ДЕТЕ (ОБНОВЕНА)

 

Фондът за лечение на деца в чужбина одобри заявлението на семейството му за финансиране на лечението в Германия. От Министерството на здравеопазването обаче не одобриха т.нар. формуляр S2, който гарантира, че държавата ще плати средствата за лечението в чужбина, като решението е взето от зам.-министър Атанас Кундурджиев.

 

От здравното министерство насочиха момчето за консултация и трансплантация в Правителствена болница въпреки възраженията на семейството и въпреки липсата на голям опит с извършване на трансплантации на деца.

 

От министерството обясниха, че проблемът е дошъл заради пропуски в документацията, допуснати от шефа на Фонда. 

 

Байрям беше прегледан в болница "Лозенец", откъдето излязоха със заключението, че състоянието му е добро и трансплантацията може да бъде извършена и у нас, но заради създалото се напрежение момчето ще замине за лечение в Германия. 

 

След като вчера стана ясно, че Пилософ ще бъде освободен от поста си, от ведомството обещаха до края на вчерашния ден да съобщят официално мотивите за уволнението му. В същото време самият Пилософ разбра от медиите за решението на министерството. 

 

От Министерството на здравеопазването съобщиха днес, че директорът на Фонда сам е подал оставка днес след искане на служебния здравен министър Илко Семерджиев. Официално Пилософ ще бъде освободен от поста на 6 март, като дотогава той ще трябва да предаде поста на новия директор, чието име не се споменава в съобщението, пише offnews.bg

 

Проф. Владимир Пилософ беше назначен на поста през април 2016 г. от бившия здравен министър Петър Москов, след като предишният Павел Александров беше арестуван и обвинен в злоупотреби, които и до днес не са доказани.

 

През последните месеци членове на Обществения съвет на Фонда алармираха за проблеми в работата на Фонда и подменени решения, заради което се забавя лечението на много болни деца, и напуснаха постовете си във Фонда в знак на протест, а родители поискаха оставката на Пилософ.

 

От своя страна, Пилософ и Москов отричаха да има проблеми във Фонда и уверяваха, че той работи по-добре с новото ръководство.

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции