<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=57109" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Шеф-мечта дава 70 хил. долара минимална заплата

29 Февруари 2020
0 338

Собственик на финансова компания в САЩ дава минимална заплата от 70 хил. долара (над 120 хил лв.) на служителите си, съобщава LadBible. Дан Прайс решил да въведе апетитното заплащане през 2015 г., след като негова приятелка, печелеща по 40 хил. долара (около 70 хил. лв.) годишно му споделила, че не й стигат за наема и сметките. Компанията на Прайс се намира в Сиатъл, град, който се слави с високия си стандарт на живот.

 

Осъзнавайки, че той самият е част от проблема с неравенството в доходите, Прайс решава ще се откаже от част от собствената си печалба, за да разпредели парите между служителите си. Дотогава печелел по около 1 млн. долара годишно. Ипотекирал и двете си къщи.

 

Шефове изкарват за 3 дни годишната заплата на средния работник в Англия

 

На първо време Прайс увеличил двойно заплатите на 1/3 от служителите си. В следващите години увеличенията се запазили, за да се достигне до базовото заплащане от 70 хил. долара годишно за всеки.

 

Оттогава над 10% от служителите успели да си купят собствени жилища. А самият Прайс отчита и друга показателна статистика.

 

3-4 хиляди лева заплата: много ли печелят компютърните специалисти в България?

 

“За тези четири години и половина в компанията се родиха над 40 бебета”, казва той.

 

Не всички обаче възприемат инициативата му положително. Той е наричан комунист от хората с десни убеждения в САЩ, а двама от старшите му служители били против увеличенията с аргумента, че по този начин младите служители ще започнат да мързелуват. Случило се обаче точно обратното – производителността на компанията се увеличила.

 

Пътната агенция си търси IT специалист с неустоимо предложение – 510 лв. заплата

 

“Когато не мислиш само за пари, си по-мотивиран и вършиш работата си със страст”, казва Прайс.

 

Бизнесменът твърди, че е имал друга цел – да стане пример за подражание и на други предприемачи и така неравенството в доходите да спадне до по-ниски нива. Това обаче не се случило.

 

“Наистина се провалих в това начинание”, казва Прайс.

 

Източник: LadBible

 

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции