<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=41838" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Шотландската футболна асоциация ще забрани ударите на топка с глава от деца

28 Октомври 2019
0 670

Шотландската футболна асоциация обмисля забрана на ударите на топка с глава от деца под 12 години, след проучване, свързващо деменцията с футбола.

 

Експерти от университета в Глазгоу установиха, че бившите професионални футболни играчи са три и половина пъти по-склонни да умрат от дегенеративно мозъчно заболяване.

 

Управляващият орган на шотландския футбол заяви, че ще обмисли редица предложения след дискусии с медицински експерти. В САЩ например, от 2014 г. насам съществува забрана за удари на топка с глава от деца.

 

„Новият президентски екип е решен да проявяви инициатива по този сериозен въпрос, засягащ националната игра. Въпреки че проучването пояснява, че констатациите не могат автоматично да бъдат приложени към играта, е абсолютно ясно, че това не трябва да означава междувременно да не правим нищо, а точно обратното –  да бъдем проактивни и отговорни за радикални стъпки, ако е необходимо. Тук не става въпрос само за младите хора, които удрят топката с глава по време на мачовете, но и за предприемане на стъпки за премахване на повтарящите се упражнения на удар с глава по време на тренировките", каза говорител на асоциацията.

 

Миналата седмица д-р Джон Маклийн, главният медицински консултант на шотландската футболна асоциация, заяви пред BBC, че иска да види стъпки за намаляване на "натоварването върху младите играчи".

 

„Чрез работата с Шотландската футболна асоциация и УЕФА, започнахме да разработваме някои разумни решения на проблема. Прости неща, като ограничаване на упражненията за удар с глава по време на тренировките за млади играчи, може би до една сесия седмично, ще помогне на мозъците им да се възстановят през останалото време", каза той.

 

Президентският екип на футболната асоциация заяви, че ще подкрепи експертните му съвети относно проблема и че не би трябвало да има пречки за прилагането им.

 

Проучванетo в Глазгоу бе започнато, след твърденията, че бившият нападател на "Уест Бромич Албиън" Джеф Астъл, е починал заради многократните травми на мозъка, които ударите на топката с глава са му  нанесли.

 

 

""

Джеф Астъл удрящ топката с глава

 

 

То е било поръчано и финансирано от Футболната асоциация и Асоциацията на професионалните футболисти, след като забавянето на първоначалните проучвания разгневи семейството на Астъл, който почина през далечната 2002 година.

 

Дъщеря му Зора каза, че е "изумена" от откритията на учените.

 

 

 

Източник: BBC

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции