<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=29001" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Ще влезе ли държавата в ЧЕЗ и защо чешкият премиер загърбва Гинка?

02 Март 2018
0 1463

Вицепремиерът по еврофондовете Томислав Дончев обяви, че собственикът на "Инерком" Гинка Върбакова е приела с разбиране евентуалното участие на държавата да придобие мажоритарен дял от българските активи на ЧЕЗ. Вчера премерът Бойко Борисов имаше среща с Върбакова в Министерския съвет. След нея госпожата от Пазарджик обяви, че е склонна да даде контролен дял на държавата и каза, че заминава за Чехия, за да договори това с ръководството на ЧЕЗ. Томислав Дончев също участва в срещата при премиера.

 

 

В петък той уточни, че това – дали държавата ще стане съдружник, е най- важно да се сондира мнението с чешката страна и че към момента "всички останали детайлни сюжети са малко сметка без кръчмар".

 

ПОЛИТИЧЕСКИЯТ СКАНДАЛ ЩЕ ПРОВАЛИ СДЕЛКАТА НА ГИНКА ЗА ЧЕЗ?

 

Междувременно чешкият премиер Андрей Бабиш обяви договорите с "Инерком" за приключени и е насочил българския си колега Бойко Борисов да преговаря с ръководството на ЧЕЗ. Това става ясно от публикувано изявление на Бабиш на сайта на чешкото правителство относно сделката с българските активи на ЧЕЗ.

 

Сложна ситуация

 

Томислав Дончев каза, че ситуацията е по-сложна, отколкото изглежда. "Чисто правният инструментариум (да влезе държавата като съдружник– бел.ред.) в момента не е наличен. Говорим за сфера, където непремерените действия могат да ни излязат много скъпо – в буквалния смисъл. Едни незаконни действия могат да ни излязат над милиард", каза Дончев. Той не хареса въпроса дали ГЕРБ "прибира на хората бизнеса" по повод разговорите на премиера Борисов с Гинка Върбакова. "Да бъдем малко по-внимателни с думите – какво значи думата прибираме", подразни се Дончев. Според него ставало въпрос просто за разговор с човека, който е собственик на капитала на фирмата, а "ние питаме" за евентуално държавно участие. "Дамата отговаря с разбиране“, каза Дончев и уточни, че при всички случаи едно подобно решение трябва да бъде прието от отсрещната страна, в случая от ЧЕЗ.

 

Вицепремиерът посочи, че успоредно с възможността на държавата да контролира енергийния сектор, трябва да бъде завършена и либерализацията на енергийния пазар. "Следването на двата приоритета не е невъзможно, но прави ситуацията по-сложна", каза Дончев. "Ние трябва да бъдем изключително внимателни и да направим още един анализ как спазваме европейското законодателство – за да нямаме после процедура от ЕК за небалансирано или непазарно поведение на държавата в сектора", допълни Дончев. Той обеща много внимателно да се изразходва обществения ресурс и напомни, че у нас нямало орган, който да може да пита собственика кой е, с какви капитали идва и т.н. "Тук има пропуск в законодателството – няма орган, който да каже: "Капиталите, с които идвате, с които оперирате – ние не ги харесваме. И няма да ги допуснем на българския пазар", каза Дончев.

 

ЧЕЗ уверила Бабиш, че всичко е наред

 

В изявлението на Бабиш обаче е посочено, че ръководството на ЧЕЗ го е уверило, че всичко по сделката е законно. "Българският министър-председател Бойко Борисов се обърна към мен за изясняване на позициите ни по отношение на продажбата на българските активи на "ЧЕЗ Груп", се казва в изявлението на Бабиш. "По време на нашия разговор, повторих, че поради съмненията, които се появиха по отношение на победителя в продажбата – "Инерком", бях помолен да ги разсея. Получих уверения от съвета на директорите на ЧЕЗ, че са взети всички мерки съгласно закона, както по отношение на "Инерком", така и по отношение на източниците на финансиране. Не са открити основателни причини, поради които сделката да не бъде сключена. Надзорният съвет на ЧЕЗ многократно е уверяван в същото от борда на директорите на ЧЕЗ", казва Бабиш. 

 

Източник: mediapool.bg

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции