<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=37608" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Ще възстанови ли Киро Японеца Двойната къща?

23 Май 2019
0 2505

Един унищожен по времето на министър Вежди Рашидов паметник на културата в София ще се завърне отново на старото си място – донякъде и може би. Ако не целият, поне фасадата му. Или поне така се надяваме.

 

Помните ли Двойната къща? Тя се намираше в София, на бул. „Васил Левски” № 19 и в края на април 2017 г. бе разрушена от бизнесмена Кирил Кирилов (с прякор Киро Японеца) – въпреки гражданските протести и опита багерът да бъде спрян с жива верига. Вместо красивата сграда, построена през 1907 г. от арх. Георги Тодоров за семейството му, новият ѝ собственик реши на мястото ѝ да се появи паркинг. От 1976 г. къщата бе със статут „паметник на културата”, но в края на 2016 г. той бе свален от тогавашния министър на културата Вежди Рашидов.

 

""

 

Веднага след разрушаването на сградата столичният зам.-кмет по културата Тодор Чобанов коментира във Фейсбук, че за съжаление правилата формално са спазени и „местната власт няма правна опора да спре това срамно действие“. В средата на май 2017 г., две седмици сред разрушаването на сградата, новият по онова време министър – Боил Банов, заяви по Би Ти Ви:

 

„Ние ще изискаме паметникът да бъде възстановен във вида, в който е бил – дори и да не е паметник на културата“.

 

В началото на следващата 2018 г. на среща с медиите и в присъствието на зам.-кмета на София Тодор Чобанов и главния архитект на столицата Здравко Здравков Боил Банов обяви, че:

 

„собственикът (Кирилов) положи усилия, осъзна ключовата функция на централната градска част и къщата ще бъде възстановена цялостно – с необходимите материали, в рамките на визията, която имаше – по проект, който е одобрен”.

 

В момента там, където беше Двойната къща, има строителна площадка. На информационната табела за дата и номер на разрешителното за строежа липсват данни, а като „Вид на строежа” е посочено: „Пристрояване на съществуваща административна и търговска сграда”. Обявената планирана продължителност е 231 календарни дни, което означава, че до края на октомври работата трябва да приключи.

 

""

 

Въпросът, който ни интересува, е дойде ли времето Кирилов да възстанови „къщата цялостно – с необходимите материали, в рамките на визията, която имаше”, или поне фасадата ѝ?

 

Свързахме се по телефона със строителната фирма, но оттам не можеха да ни отговорят и ни препратиха към възложителя „Бул – Рент София” АД. Но на посочения номер никой не отговаряше.

 

Отговориха ни от Министерството на културата, след отправено писмено запитване. Това, което успяхме да разберем от писмото от Пресцентъра на министерството е, че нищо не е сигурно: има изискване относно „административна и търговска сграда в УПИ ХV-15,16,22 за офиси и хотел, кв. 429, м.“, за „възстановяване на сградата по автентични данни”, и че са „допустими дейности”: „Промяна на предназначението. Промени на плановите схеми, с изискване да не се изменят южната и източните фасади на сградата”.

 

Това изглежда означава, че Министерството си е свършило работата, но не може да каже какво точно ще се появи на мястото на Двойната къща.

 

Източник: Площад Славейков

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции