<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=40491" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

"Щиковете на Съветската армия": Захарова обвини България, че пренаписва историята

06 Септември 2019
0 1437

"България се занимава с пренаписване на историята, говорейки за донесените от Червената армия т.нар. репресии, това е опасна тенденция". Думите са на говорителката на Министерството на външните работи на Руската федерация Мария Захарова в интервю за ТАСС, цитирана от Свободна Европа .

 

 

Повод за това е острата реакция на българското Министерство на външните работи, което припомни в позиция, че "щиковете на Съветската армия донесоха на народите в централна и източна Европа половин век репресии, заглушаване на гражданската съвест, деформирано икономическо развитие и откъснатост от динамиката на процесите в развитите европейски държави“.

 

 

Повод за тази позиция стана организирана от посолството на Русия изложба "Освобождението на България", чието откриване е на 9 септември. България определи свързването на тази дата с думата "освобождение" като подкрепа за "съмнителна историческа теза".

 

 

Мария Захарова коментира темата във Владивосток на Източния икономически форум, в който участва и руският президент Владимир Путин.

 

 

МВНР ЗА ИЗЛОЖБА НА РУСКОТО ПОСОЛСТВО ЗА 9 СЕПТЕМВРИ: ЧЕРВЕНАТА АРМИЯ ДОНЕСЕ ПОЛОВИН ВЕК РЕПРЕСИИ

 

 

""

 

 

"Ние прекрасно разбираме, че във всяка страна съществуват свои политически преференции и тенденции. Отчитайки, че това изявление бе направено по официална линия, нашето посолство реагира. Ние открито се изказахме, че е недопустимо да се изопачава историята."

 

 

В КРЕМЪЛ СА БЕСНИ: РАДЕВ ДА СЕ НАМЕСИ В СПОРА ЗА 9 СЕПТЕМВРИ И ДА КАЖЕ, ЧЕ Е НЕДОПУСТИМО

 

 

"Това е абсолютно точен индикатор, че България пренаписва историята. Това е опасна тенденция, защото тя е противозаконна", казва още Захарова.

 

 

""

 

 

РУСКИ ПОЛИТОЛОГ: БЪЛГАРИТЕ НАГЛЕЯТ, ДА ИМ ОГРАНИЧИМ ЧАРТЪРИТЕ

 

 

Междувременно посолството на Русия премахна от заглавието на изложбата израза "освобождението на България" и сега тя ще бъде открита под името "75 години от освобождението на Източна Европа от нацизма".

 

 

 

Радио Свободна Европа/Радио Свобода © 2019 RFE/RL, Inc. Всички права запазени.

 

Copyrights: Свободна Европа 

 

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции