<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=40111" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

19,50 лв. за един час ще ни излизат новите скутери в София

22 Август 2019
0 4822

Днес в столицата започна работа първата компания за споделено ползване на електрически тротинетки, съобщи Дарик.

 

ЕЛЕКТРИЧЕСКИТЕ ТРОТИНЕТКИ НЕ СА ТОЛКОВА "ЕКО", КОЛКОТО СИ МИСЛИМ

 

На събитие кметът на София Йорданка Фандъкова и представители на чуждестранната компания Lime, предоставяща услугата, представиха придобивката на столичани и обясниха повече за новия начин на придвижване в града. 

 

 

""

 

 

В подкрепа на засилващия се интерес на гражданите към алтернативите на придвижването с автомобил, в централната градска част на София вече започна обособяването на повече от 200 нови локации за безплатно паркиране на велосипеди, мотопеди и тротинетки, посочват от общината. Това прави София един от първите градове в света, които определят специални места за паркиране на споделени превозни средства преди тяхното навлизане. Мярката е част и от стратегията на града да подобри качеството на въздуха в София. Един от основните замърсители е именно автомобилният трафик.

 

 

""

 

 

Опитът на редица други европейски столици показва, че нерегулираното паркиране на електрически тротинетки създава трудности на пешеходците и останалите участници в движението.

 

МЪЖ С ЕЛЕКТРИЧЕСКИ СКУТЕР БЕШЕ УДАРЕН И ЗАГИНА НА МАГИСТРАЛА ВЪВ ФРАНЦИЯ

 

Инициативата за обособяване на места за безплатно паркиране на велосипеди, мотопеди и тротинетки е осъществена от "Зелена София", "Софпроект" и Център за градска мобилност с подкрепата на Столична община и цели да окуражи повече хора да избират този начин на придвижване.

 

 

""

 

 

Друга особено важна тема е безопасността по време на движение на електрическите скутери. Столична община и Държавна агенция "Безопасност на движението по пътищата" работят съвместно по регламентиране на ползването на тротинетките чрез предложение за изменение в Закона за движение по пътищата. Междувременно всеки, който се възползва от услугите за споделено ползване на електрически тротинетки трябва да се съобразява с правилата за безопасност.

 

ПРЕДЛОЖИХА МАКСИМАЛНА СКОРОСТ ОТ 20КМ/Ч ЗА ГРАДСКИТЕ СКУТЕРИ, А СЪЩО ТАКА ЗАДЪЛЖИТЕЛНА РЕГИСТРАЦИЯ И ЗАСТРАХОВКА

 

Потребители в социалните мрежи обаче споделиха, че забележима кампания как да се използват безопасно новите превозни средства в уличното движение на София така и не е проведена, докато се подготвяше проекта. В много европейски градове навлизането на електрическите скутери доведе до увеличаването на инцидентите с тях, както и до немалко смъртни случаи.

 

YOUTUBE ЗВЕЗДА ЗАГИНА В КАТАСТРОФА С ЕЛЕКТРИЧЕСКИЯ СИ СКУТЕР (ВИДЕО И СНИМКИ)

 

Ето какво написа във фейсбук-страницата си Иван Червенков: 

 

 

""

 

 

Коментари предизвикаха и цените на новата услуга. Отключването на тротинетка струва 1.50 лв., а след това е 30 по стотинки на минута. За сравнение цената на вече утвърдената в София услуга за наем на електрическа кола Spark е 3.48 лв първоначална такса плюс 29 стотинки на минута. Така един час ползване на скутер излиза 19,50 лева, а на кола – 20,88. Според много от коментарите в социалните мрежи разликата от само 1 лев и 38 стотинки повече за ползването на електрически автомобил от това за електрически скутер определено не е в полза на тротинетките. 

 

 

""

 

 

През септември в същия сектор трябва да започне работа и българската компания Hobo, както и трети играч, който още не е обявил официално намеренията си. Рязкото навлизане на компаниите, както и големият брой собственици на електрически тротинетки повдига въпроса дали София разполага с нужната инфраструктура, след като от години имаше оплаквания от страна на пешеходци и велосипедисти, че столицата е град предимно за коли.

 

 

Източници: Дарик и Facebook

 

 

 

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции