<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=46454" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

2019 година официално е втората най-гореща в историята

09 Януари 2020
0 1002

От Франция до Австралия, от Индия до Аляска… в почти всеки ъгъл на земното кълбо, можете да го усетите. 2019 беше гореща. Наистина гореща.

 

Всъщност току-що преживяхме втората най-гореща година, регистрирана някога, според Службата "Коперник", водещата организация на Европейския съюз за мониторинг на климата.

 

Единствената по-гореща година, записана в историята, която планетата преживя, беше 2016 г. и то с малка разлика – от едва 0,04 градуса по Целзий.

 

11 000 УЧЕНИ ПРЕДУПРЕДИХА ЗА ОПАСНОСТ ОТ "НЕОПИСУЕМО ЧОВЕШКО СТРАДАНИЕ" ЗАРАДИ КЛИМАТИЧНИТЕ ПРОМЕНИ

 

Последните пет години и последното десетилетие (2010-2019 г.) бяха най-топлите, регистрирани досега, сочи докладът на "Коперник", а 2019 г. беше най-горещата година, която Европа някога е преживявала.

 

 

""

 

Докладът установява, че средните световни температури през последните пет години са били между 1,1 и 1,2 градуса по Целзий над прединдустриалните нива, което поставя планетата опасно близо до критичния праг от 1,5 градуса по Целзий.

Учените предупредиха, че ако не се намалят бързо човешките емисии на газове, задържащи топлина, за да се ограничи глобалното затопляне до по-малко от 1,5 градуса по Целзий, ще се стигне до по-екстремни пожари, наводнения и недостиг на храна, които ще засегнат стотици милиони хора.

 

Почти всеки регион е имал над средните температури през 2019 г., но Европа, Австралия, Южна Африка и Арктика претърпяха особено горещи температури, които бяха доста над нормалните. На Стария континент топлинните вълни през юни и юли разбиха температурните рекорди, като в шест различни страни се наблюдаваха високи температури през цялото време – Белгия, Франция, Германия, Обединеното кралство, Холандия и Люксембург.

Екстремната жега надхвърли възможностите за охлаждане на някои от най-големите градове на континента и доведе до хиляди смъртни случаи.

 

 

""

 

ПОЖАРНИКАРИ ТАНЦУВАТ ОТ РАДОСТ, ДОКАТО ВАЛИ ДЪЖД НАД ПОЖАР В АВСТРАЛИЯ (ВИДЕО)

В Австралия Бюрото по метеорология обяви, че 2019 г. е най-горещата и най-суха година, като средните температури са се покачили до 1,52 градуса по Целзий над средните. Рекордната топлина през декември помогна за подхранването на масивните пожари, които все още горят в страната.

 

 

""

 

 

Този доклад е най-новото доказателство, че настоящата тенденция на глобалното затопляне, причинена от изгарянето на изкопаеми горива, не показва признаци на спиране.

Глобалните концентрации на въглероден диоксид, мощният газ за задържане на топлина, който е ключов принос за глобалното затопляне, също продължиха да се покачват нагоре през 2019 г., увеличавайки се с приблизително 2,3 части на милион.

 

 

Източник: Си Ен Ен

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции