<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=42518" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

6689 лева от парите ни ще отиват за бюджет 2020 според разчети

19 Ноември 2019
0 569

6689 лева ще трябва да плати всеки данъкоплатец според разчетите на Бюджет 2020, пише сайтът OffNews.

 

В проектобюджета на Министерството на финансите се предвижда ръст на местните данъци и такси. От годишната сума на всеки данъкоплатец 1518 лева отиват за пенсии, 1119 лева за социални помощи и транспорт, 822 – за здравеопазване, а 769 – за образование.

 

 

""

 

 

Институтът за пазарна икономика представи алтернативен бюджет, в който се предвижда спиране на увеличението на данъци и осигуровки и увеличаване на заплатите в публичния сектор, в това число на учителите. В пакета от мерки центърът предлага намаляване на пенсионните осигуровки и прехвърляне на част от здравните осигуровки към частни дружества, финансова децентрализация и планиране на излишък.

 

За разлика от проекта на МФ, в който по традиция се планира дефицит, в този на ИПИ е заложен излишък от 1549,8 лв, което, според тях, е по-честният подход към данъкоплатеца. МФ от години залага на друга политика – планиране на дефицит или, както е за 2020 г., на балансиран бюджет. Така при излишък в края на година Министерският съвет, необезпокояван от Народното събрание, го разпределя по свое усмотрение. Вместо повишаването на местните такси, от ИПИ предлагат 2% от подоходното облагане да постъпва в общините. Тези 2% ще се равняват на 876 млн. лв., които биха позволили да се направи качествена промяна в разпределението на изравнителната субсидия и за разпределението на субсидията за капиталови разходи.

 

 

""

 

 

Прогнозите за следващата година сочат свиване на растежа в световен мащаб, което ще се отрази и на България. Специалисти от института прогнозират забавяне ръста на доходите, свиване на износа, ограничаване на инвестициите, съкращаване на работните места. И все пак прогнозата не е за толкова тежка криза, каквато се случи през 2008 г. 

 

 

 

Източник: OffNews 

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции