<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=100485" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: МВнР потвърд...

“Ислямска държава” срещу “Ислямско емирство”: как талибаните станаха новата мишена на терора (видео)

21 Септември 2021
0 1004

В последните няколко дни серия атентати разтърсват Източен Афганистан, за пръв път от началото на хилядолетието обаче терористичните актове са насочени към талибаните, съобщава Дневник.

"Ислямска държава" със серия атентати изрично насочени към талибаните (видео)

Вчера “Ислямска държава – провинция Хорасан” заяви, че стои зад атентати, изрично насочени срещу талибаните.

Едва две седмици след като талибаните излъчиха своето временно правителство, сигурността в страната е на ръба и положението продължава да се влошава.

Движението обяви “край на войната” в Афганистан поне два пъти – след овладяването на Кабул и навлизането в последния бунтуващ се бастион, долината Панджшир, но мнозина остават скептични.

Направени са опити за подсилване на полицията в източни и западни провинции.

Това стана, след като действащият в Афганистан клон на “Ислямска държава” пое отговорност за 7 атаки с взривни устройства в Джалалабад в Източен Афганистан на 18 и 19 септември.

Според съобщението над 35 бойци на талибаните са убити в “серия експлозии”. Талибаните не коментираха непосредствено след атентатите, при които има и убити, и ранени цивилни.

"Ислямска държава" със серия атентати изрично насочени към талибаните (видео)

Днес последва още един двоен атентат – една бомба срещу бойци на талибаните, а друга – срещу пристигналите на мястото на експлозията. Частната телевизия “Толо нюз” съобщава и за убито дете.

Между двете движения има и правни, и идеологически разлики – за талибаните Афганистан е единствена обявена цел, а “Ислямска държава” се стремят към световен джихад. Те бяха врагове и преди напускането на чуждите войски, макар да имаше доказателства, че в отделни акции са действали координирано – най-вече чрез мрежата “Хакани”.

Нангархар и Кунар са основната база на “Ислямска държава – провинция Хорасан”. Над 40 заподозрени за връзки с джихадистите са задържани. “Ислямска държава” обичайно определя талибаните като отстъпници, поставени на власт от Съединените щати.

Изтчоник: Дневник

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции