<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=100593" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Вулкан изриг...

Вулканът на Канарските острови погълна 183 къщи, евакуирани са 6000 души (видео)

21 Септември 2021
0 16172

Лавата от вулкана Кумбре Виеха, който изригна в неделя на канарския остров Ла Палма, унищожи 183 къщи и сгради, включително едно училище. Лавата напредва бавно към морето и е обхванала вече над 103 хектара земя.

Вулканът Таал покри животни и къщи с пластове пепел (видео и снимки)

Вулканът на Канарските острови погълна 183 къщи, евакуирани са 6000 души (видео)

Междувременно бяха евакуирани 6000 души, от които 50 със затруднена подвижност.

Трети ден вулканолозите следят внимателно движението на лавата и броя на земетресенията, който продължават да разтърсват острова, за да преценят докога вулканът ще е активен. През първите два дни лавата се придвижваше със скорост 700 метра в час, а на третия вече е с 300 метра в час.

Във вторник сутринта са регистрирани четири малки земетресения, от които поне две са били усетени от населението му, според Националния географски институт (IGN).

Веднага след това се е отворил още едни отвор на вулкана, който се намира на около 900 метра от основния и се е наложило да се увеличи забраненият за хора периметър.

На този етап няма пострадали, въздушния транспорт също работи по график.

Мобилизирани са 540 души от Отдела за гражданска защита, полицията и спешната военна помощ, за да се осигури безопасността в региона.

Освен пряката опасност от лавата, притеснения будят и токсичните газове в атмосферата.

По данни на Института по вулканология на Канарските острови в атмосферата са изхвърлени между 8 и 10 000 тона серен диоксид (SO2) на ден.

„През нощта е спектакъл, но през деня е трагедия“, казват жителите на острова.

Източник: БНР
Видео: TheSun

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции