<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=156747" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Кюрди протес...

Историята на празнуването на Коледа в България

25 Декември 2022
0 5585

Историята на празнуването на Коледа в България разказваме днес.

Преди социализма

Коледа се е празнувала в България от приемането на Християнството до 1944 година. Дори по време на османската власт българите са отбелязвали празника, макар и тайно. Те са ходили на църква и са подготвяли празнична трапеза.

През 1878 за пръв път са били украсени и коледни елхи. Смята се, че тази традиция е донесена от руските войници, участвали в Руско-турската война.

След Освобождението празникът се отбелязва пищно в цялата страна. Пеят се песни, коледари обикалят домовете, украсяват се къщите и улиците. И така до 1944, когато социалистическата власт забранява Коледа.

Социализмът

В България след 1944 година Коледа е забранена. Пропагандата измества фокуса от традиционния християнски празник, към светския – Нова година. Както на всичко при соца, и на Дядо Коледа е намерен заместител. От СССР пристига Дядо Мраз. Така 45 години българите работят навръх 25 декември, спомнят си, че някога в коледните дни са вървели коледари и да наричали за здраве, но … тогава, в онова „светло минало”, Коледа няма!

През 1960 година обаче един писател се осмелява за поиска възстановяването на Коледа, но не като християнски празник, а като народна традиция. Димитър Осинин/ силно приближен до комунистическата власт/ пише писмо до Тодор Живков и настоява да се върне Коледа на народа.

Явно първият партиен ръководител е приел сериозно въпроса и е потърсил съдействие от учените от БАН. След дълго мислене, изследване и какво ли още не, от БАН казали НЕ НА КОЛЕДА! Причината е, че техните изследвания доказвали, че това е християнски празник и в атеистичната НРБ не може да се чества. Част от обясненията гласят:

„От проучванията, които направихме, става ясно, че коледуването има религиозен характер, който народът свързва с рождество христово /с малки букви в доклада на БАН/. Етнографският институт на БАН е включил в своя план изцяло проблемите за старите народни обичаи , те ще бъдат съживени и преосмислени, като им се даде социалистическо съдържание. Съгласно тазгодишния план /1960г./ институтът се занимава със сватби и кръщенета , защото това са обичаи с най-масово и ежедневно практикуване. Всички останали обичаи също ще бъдат разработвани”.

Отговорът е подписан от завеждащият отдел „Наука, образование и изкуство” на ЦК на БКП Румен Аврамов.

И така …до 1990 година, когато с решение на Народното събрание, Рождество Христово отново е признат за празник на всички християни.

Историята на празнуването на Коледа в България

В наши дни

В момента Коледа в България се празнува от над 85% от българите. Смесицата от традиции включва някои от българските обичаи – коледарските обиколки и песни, традиционните ястия, бъдникът, по чиито искри се гадае каква ще е годината. Рабира се, усвоили сме и нови обичаи. Сред тях е дори вярата в Дядо Коледа.

Историята на празнуването на Коледа в България

Прочети повече Прочети малко

Коментари

  • binance chz/try

    10 Април 2023

    Your article helped me a lot, is there any more related content? Thanks!

Реакции