<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=164310" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Демерджиев щ...

Тръгва делото срещу Цветан Василев, обвинен в над 140 престъпления

13 Февруари 2023
0 352

Тръгва делото срещу Цветан Василев, обвинен в над 140 престъпления, съобщава Euronews Bulgaria.

Василев е обвинен за общо 146 престъпления. Основното от тях е създаването и ръководенето организирана престъпна група. Твърди се, че тя е отговорна за присвояване на милиарди левове от касата на КТБ, известно като “касова липса”. По предварителна информация обвинителният акт е дълъг около 15 000 страници.

Знаковото дело срещу банкера и организирана престъпна група е насрочено за 10 часа на 14 февруари в Софийски градски съд.

На 2.5 млрд. лева възлиза общата щета от аферата “КТБ”, твърди прокуратурата. Средствата са присвоени от престъпната група на укриващия се в Сърбия Цветан Василев.

Тръгва делото срещу Цветан Василев, обвинен в над 140 престъпления

Извън схемите за кредитиране на дружества, свързани с Василев, има между 1 млрд. и 1.5 млрд. лева, които “са раздадени в пликчета, торбички и чувалчета” под формата на корупция, според разследващите.

В самото резюме на прокуратурата се обобщава, че цялата “обществена вреда” от източването на КТБ е в размер на 3.9 млрд. лв. и то като се приспадне това, което се очаква да бъде събрано.

Интерпол вече не издирва Цветан Василев, подсъдим за фалита на КТБ

Припомняме, че Цветан Василев вече не се издирва от Интерпол. Информацията беше потвърдена от адвоката му Константин Симеонов.

Международната организация на криминалната полиция е взела решение да изтрие всички данни в системата ѝ, свързани с Василев. Мотивът – случаят вече не отговаря на изискванията на Интерпол.

на 10 август 2022 година Цветан Василев сподели в сайт си, че Комисията за контрол на досиетата към Централата на Интерпол го е уведомила, че отменя червената бюлетина. Тя бе издадена срещу него от българската прокуратура през 2014 г. Комисията за контрол на досиетата е установила, че тази бюлетина нарушава Всеобщата декларация за правата на човека, както и Конституцията и Правилника на организацията, написа тогава Василев.

От години Василев живее в Сърбия, а властите там отказват да го екстрадират обратно в България.

Тръгва делото срещу Цветан Василев, обвинен в над 140 престъпления

Прочети повече Прочети малко

Коментари

  • ДЖЕЙМИ

    14 Февруари 2023

    време му е за време на топло

Покажи всички Скрий

Реакции