<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=165765" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Гешев и Сараф...

Българските европейски прокурори изтичат като пясък през сито

21 Февруари 2023
0 228

Българските европейски прокурори изтичат като пясък през сито.

Това става ясно от проверка на Mediapool относно българското председателство на Европейската прокуратура. До този момент двама от деветимата назначени европейски делегирани прокурори са напуснали. Очаква се да напусне и трети, а вероятно и други ще ги последват до края на годината.

Кьовеши не хареса още един български прокурор

През януари първи оставка като европрокурор даде Бойко Калфин, който заема пост във Върховната касационна прокуратура (ВКП). Той спечели конкурса за върховен прокурор миналата година, но имаше право да остане на работа в Европейската прокуратура, като мястото му в българската се пази. Въпреки това той предпочете да заеме пост в обсега на Иван Гешев.

Българските европейски прокурори изтичат като пясък през сито

В края на миналата седмица пък оставка подаде Елена Попова. Преди назначението си като европрокурор, тя бе спецсъдия, към която служба се връща и сега.

Третият ни делегиран прокурор под въпрос е Ивайло Илиев, който се опитва да спечели пост в Агенцията на ЕС за сътрудничество в областта на наказателното право. Не е изключено това да стане скоро.

По информация на Mediapool останалите ни европрокурори са кандидатствали в конкурси за повишение пак в орбитата на главния прокурор. Изключение прави само един.

Европрокуратурата с първи официален коментар за разследвания у нас

От кабинета на Лаува Кьовеши са коментирали, че оставките са от личен и са отказали по-подробен коментар.

Лаура Кьовеши отхвърли четирима от българските кандидати за членове на Европейската прокуратура

Годишният доклад за работата на институцията ще бъде публикуван в първите дни на март и ще съдържа оперативни резултати за всички страни, включително и за България. След това ще има реакция на европейския главен прокурор.

Българските европейски прокурори изтичат като пясък през сито

Снимки: БулФото

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции