<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=169457" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Според Кремъ...

Какво ще стане, ако Украйна се оттегли от Бахмут?

13 Март 2023
0 554

Какво ще стане, ако Украйна се оттегли от Бахмут?

“Изгорели руини.” Това каза украинският президент Володимир Зеленски през декември по време на краткото си посещение в Бахмут, до голяма степен разрушен и обезлюден югоизточен град, превърнал се в епицентър на руско-украинската война.

Битката за Бахмут е една от най-кървавите и продължителни във войната, която навлезе във втора година, пише Al Jazeera.

Според докладите всеки ден от август, стотици военнослужещи от двете страни биват убити в и около града. Дори сухите официалните доклади на Украйна не могат да скрият колосалния мащаб на военните действия. Те включват руски въздушни удари, артилерийски и минометен огън. Както и десетки ежедневни атаки от сухопътни сили.

Основателят на “Вагнер”: ако се изтеглим от Бахмут, целият руски фронт ще рухне (видео)

Русия „продължава опита си да атакува Бахмут и околните градове“. Агресорът обстрелва повече от дузина места, а украинските сили отблъснаха почти 100 атаки само в неделя. Това съобщи генералният щаб на украинската армия в понеделник.

Населението на Бахмут преди войната е 70 000 души. Той е част от по-голяма агломерация, която включва град Соледар.

Какво ще стане, ако Украйна се оттегли от Бахмут?

Русия превзе Соледар преди два месеца, след като нейната частна армия “Вагнер” пожертва десетки хиляди новоназначени и предимно необучени бойци. Бахмутско-Соледарската агломерация е ключова за превземането на други стратегически важни и силно укрепени градове и градове на Донбас. Това включва Часов Яр, Краматорск и Славянск.

През последните седмици обаче Москва надцени възможностите си. И се опита да напредне в пет посоки едновременно по фронтовата линия, която се простира на около 1200 км, според най-добрия военен експерт на Украйна.

Руснаците отчаяно се опитват да превземат градовете Кремина, който се намира на 75 км северно от Бахмут, и Въхледар, на 150 км на юг от него. Но силите на Киев просто трябва да издържат само още няколко седмици, заяви генерал-лейтенант Игор Романенко, бивш заместник-началник на генералния щаб на въоръжените сили на Украйна, пред Al Jazeera.

Междувременно Киев очаква пристигането на западни оръжия. Включително модерните танкове Leopard, предназначени да се бият и унищожават бронирани машини от съветската ера.

Какво ще стане, ако Украйна се оттегли от Бахмут?

Както и допълнителни украински сили, обучени да използват тези оръжия.

Ако обаче Украйна избере да изтегли силите си от почти обкръжения Бахмут, решението далеч не е катастрофално. Градът остава важен като център на вторичната отбранителна линия на украинските сили в Донбас, смята Николай Митрохин, историк от германския Бременски университет.

„Но след загубата на Соледар и виртуалното обкръжение на Бахмут от три и половина страни от четири, значението му намаля значително“, каза той пред Ал Джазира. „Така че загубата му ще се отрази незначително на войната.“

Това обаче означава, че руските сили няма да се сблъскат със сериозни препятствия, преди да щурмуват третата отбранителна линия на Украйна. Става дума за Торецката агломерация, която се простира на почти 100 км западно от Бахмут.

Западните военни лидери също смятат, че изтеглянето на Украйна от Бахмут няма да промени шансовете за спечелване на войната.

Какво ще стане, ако Украйна се оттегли от Бахмут?

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции