<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=169659" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: ЕС прибавя ощ...

Руската Дума ще цензурира критиките и срещу наемниците в Украйна

14 Март 2023
0 116

Руската Дума ще цензурира критиките и срещу наемниците в Украйна.

Долната камара на руския парламент, Държавната дума, гласува за одобряване на поправка, която ще наказва лицата, признати за виновни за дискредитиране на „доброволчески“ групи, воюващи в Украйна. Taка бе разширен законът, който цензурира критиките към руските въоръжени сили, пише The Jerusalem Post.

Поправката се разглежда като ход за “защита” на бойците, работещи за частната група “Вагнер”. Припомняме, че това е организация, която ръководи кампанията на Русия за източния украински град Бахмут.

Законопроектът трябва да бъде одобрен от горната камара на парламента. След това ще бъде предаден на президента Владимир Путин за окончателно одобрение.

Според Кремъл “Оскарът” за “Навални” доказва, че политиката не е чужда за Холивуд

Руската Дума ще цензурира критиките и срещу наемниците в Украйна

Основателят на “Вагнер” Евгений Пригожин приветства приетите поправки. През януари той поиска от парламента да забрани негативните медийни репортажи за неговите хора чрез изменение на наказателния кодекс. Идея, която председателят на Думата Вячеслав Володин бързо каза, че подкрепя.

Съгласно действащите руски закони “дискредитирането” на армията може да бъде наказано с до пет години затвор. А разпространяването на “съзнателно невярна информация” за това може да доведе до 15 години затвор.

Руските прокурори вече са образували повече от 5800 дела срещу хора за дискредитиране на въоръжените сили, съобщи правозащитната група OVD-Info. Властите също са използвали законите срещу разпространението на невярна информация, за да издават присъди затвор на дългогодишни критици на Кремъл.

Руската Дума ще цензурира критиките и срещу наемниците в Украйна

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции