<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=170010" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Европейският...

Забраняват печките на дърва и въглища в София от 2025 г. (видео)

16 Март 2023
0 477

Забраняват печките на дърва и въглища в София от 2025 г., съобщи bTV.

От януари 2025 г. Столичната община въвежда никсоемисионни зони, като забранява битовото отопление в девет централни района.

Теодора Полимерова, директор на дирекция “Климат, енергия и въздух” в Столична община коментира темата. „Имаме данни от Националния статистически институт, че над 3000 домакинства се отопляват на дърва и въглища. Всички те могат да подадат заявления за участие в проекта на Столична община за подмяна на старите им, неефективни топлоуреди със нови екологични алтернативи. В тези райони вече имаме над 400 получени заявления и в момента извършваме смяната. Важно е да кажем, че се касае за сгради, които са разположени по улици, където вече има изградена топлофикационна или газопреносна мрежа. Това обясни Полимерова.

Общината предлага да подпомогне гражданите с безплатна подмяна на старите печки с климатици, пелетни котли или радиатори, с цел по-чист въздух в София.

Забраняват печките на дърва и въглища в София от 2025 г. (видео)
Теодора Полимерова; Снимка: скрийншот, видео bTV

Над 56% е замърсяването на въздуха от битовото отопление. Крайната цел е подобряване на качеството на въздуха и намаляване на броя превишения през зимата. Това са дните с интензивно отопление – от ноември до края на февруари. За поредна, четвърта година, Столична община не превишава нормите за фините прахови частици“, каза още Теодора Полимерова.

Европейският съд реши дали България да бъде глобена за чистотата на въздуха

Тони Тодоров от 30 години живее в семейна къща в столичния квартал „Бенковски“. Решава да замени битовото отопление на дърва и въглища с три броя климатици и кандидатства по общинската програма.

„Много съм доволен, нямаше бюрокрация или спънки. Защо не, когато е без пари. Не е приятно някой комшия да запали печка на дърва и въглища. Съвсем различно е, сега е много по-чисто. Освен това мръсотията, чистенето на печките, праха, голяма е разликата. С едно копче и си решаваш проблема“, споделя Тодоров.

„От една страна, се подобрява комфортът на обитаване, а от друга – и сметките намаляват значително, тъй като се използват високоефективни и екологични уреди. Вече над 7000 уреда са доставени на домакинствата, което оказва и значителен ефект и върху качеството на въздуха, особено в крайните квартали на София. Разбира се, ако успеят да си топлоизолират жилищата, това също намалява техните сметки. Ако използват и друг източник на енергия като фотоволтаични панели, вече ефектът става още по-голям“. Това обясни Здравко Георгиев, експерт за подмяна на отоплителни уреди.

През 2029 г. ограниченията ще влязат в сила за територията на цялата Столична община, а за нарушителите ще има санкции – от 50 до 500 лева за физически лица и от 200 до 1 000 лева за юридически лица.

Забраняват печките на дърва и въглища в София от 2025 г.

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции