<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=170212" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Майкъл Джорд...

Кулеба: Украйна ще помни кой я е подкрепил, другите ще платят цената след войната

17 Март 2023
0 195

Кулеба: Украйна ще помни кой я е подкрепил, другите ще платят цената след войната. Това заяви украинският външен министър Дмитро Кулеба в интервю за BBC.

“Държавите, които третираха зле Украйна, ще понесат отговорност след края на войната”, предупреди Кулеба.

В интервюто той подчерта, че изборът, който всяка нация е направила след пълномащабното нахлуване на Русия, ще бъде “взет под внимание при изграждането на бъдещи отношения”. Кулеба заплаши, че забавянето на западните доставки на оръжия ще струва живота на украинци.

“Ако една доставка се отложи с един ден, това означава, че някой ще умре на фронта”, каза министърът.

В обширно интервю Кулеба говори и за това как смята, че войната ще свърши, както и за ролята на Китай. Министърът изрази и разочарованието си, че папа Франциск все още не е посетил страната му по време на войната. Кулеба даде интервюто от украинското министерство на външните работи. Внушителната сграда в центъра на столицата Киев сега е пазена от въоръжени охранители, а около нея са наредени чували с пясък.

Външният министър даде ясно да се разбере, че държавите, които не са подкрепили Украйна сега, които са се “държали лошо в хода на тази война и са третирали зле Украйна”, ще платят цена в бъдеще.

Кулеба: Украйна ще помни кой я е подкрепил, другите ще платят цената след войната
Снимка:  Wikimedia Commons; Автор: Пресслужба МЗС України

“Ако някой по света смята, че начинът, по който тази или онази страна се е държала, как е третирала Украйна в най-мрачния момент от нейната история, няма да се вземе предвид при изграждането на бъдещи отношения, тези хора просто не знаят как работи дипломацията”, подчерта той. Кулеба допълни, чевойната е време, когато трябва да направиш избор. И всеки избор е отчетен”.

Кулеба за български министри: Не разбират какво се случва в Украйна

BBC отбелязва, че Украйна е зависима от западната помощ и военна подкрепа в средносрочен до дългосрочен план. Затова нейното дипломатическо неодобрение може да не тревожи някои страни. Но в мирно време огромният износ на зърно от Украйна ѝ дава значително икономическо влияние, особено в части от развиващия се свят.

“Искаме партньорите да действат по-бързо, каза Кулеба. И ако една доставка се отложи с един ден, това означава, че някой ще умре на фронта. Това означава, че някой, който можеше да е все още жив, ще умре.” Това коментира министърът относно бързината, с която реагират западните държави за военна подкрепа. Той подчерта, че онова, от което се нуждае Киев, са артилерийски снаряди.

Нуждата от боеприпаси е най-голяма в източния град Бахмут. Там украинските сили се задържат повече от седем месеца срещу многократните руски опити за превземане на града. Ако Бахмут падне, тогава други градове ще бъдат следващите. “Така че, за да спасим животи там трябва да се бием в Бахмут толкова дълго, колкото можем физически”.

Кулеба заяви, че няма признаци Русия да желае да преговаря за прекратяване на боевете, но добави според него “всяка война завършва на масата за преговори. Но моята цел, като външен министър, е да се уверя, че Украйна ще стигне до масата след решаващ успех на бойното поле.”
А това включва изграждането на възможно най-силната коалиция за подкрепа, съюз, който според него не включва папата.

Ние дълбоко съжаляваме, че папата не намери възможност да посети Украйна от началото на войната.”

Досега Китай също се противопоставяше на лобирането на Украйна за среща между китайския президент Си Дзинпин и Володимир Зеленски. Въпреки че китайският лидер се очаква скоро да посети Москва.

Кулеба каза, че Зеленски е готов за телефонен разговор със Си Дзинпин. Той добави: “Не мисля, че Китай сега е достигнала момента… да въоръжи Русия.”

Що се отнася до Съединените щати, някои анализатори спекулират, че подкрепата за Украйна може да намалее след президентските избори догодина. Но Кулеба заяви: “Мисля, че можем да оцелеем при всеки републикански глас.” И настоя, че “най-големият лукс, на който Украйна се радва в Съединените щати, е двупартийната подкрепа както в лагера на демократите, така и в този на републиканците”.

Като първи дипломат на своята страна Дмитро Кулеба остава уверен, че Украйна може да поддържа подкрепата на съюзниците, които имат значение. Т.е. тези, които предоставят осезаема подкрепа.

На финал украиснкият министър отбеляза, че Украйна има един решаващ фактор на своя страна. “Исторически Украйна беше несправедливо подценявана. Съжалявам, че бяха необходими кръвопролития и опустошителна война, за да разбере светът колко готини сме. И винаги ще бъдем готини. Но просто ви отне твърде много време, за да го осъзнаете”. Това послание отправи министърът.

Кулеба: Украйна ще помни кой я е подкрепил, другите ще платят цената след войната

Прочети повече Прочети малко

Коментари

  • Саддам

    21 Март 2023

    Тя вече украйна не съществува...

Реакции