<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=171506" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: 84-годишен мъж...

Бълха ги ухапала: Фандъкова глобява със 100 хиляди фирмата, на която дава 17 милиона за паветата (видео)

24 Март 2023
0 390

Бълха ги ухапала: Фандъкова глобява със 100 хиляди фирмата, на която дава 17 милиона за паветата. Кметът Йорданка Фандъкова коментира пред bTV пренареждането на жълтите павета около Народното събрание.

“Веднага след безобразното разреждане на паветата, поканихме водещи експерти, които да видят първопричините и да препоръчат технология – така че, когато се пренаредят отново, да не се получи същото. Фирмата изпълнител не е получила нито един лев за този участък – това са 206 хиляди лева. Освен това тя е глобена със 100 хиляди лева заради едно увредено паве. Ще бъде нареден пробен, тестов участък на площадката, на която съхраняваме паветата“, посочи Фандъкова.

В предни изяви Фандъкова категорично заявяваше, че “Нарушаване и разрушаване на културна ценност е не просто недопустимо”. Тя напомни, че цената на общия договор за пренареждането на паветата е на стойност от 17 млн. лв.

Бълха ги ухапала: Фандъкова глобява със 100 хиляди фирмата, на която дава 17 милиона за паветата (видео)

“Задължихме фирмата, която извършва ремонта, да нареди пробен тестов участък на площадката, на която съхраняваме павета. Предстои те да бъдат отново пренаредени през лятото”, каза още столичният кмет

„Публично се видя увреждане на паве. Жълтите павета са културна ценност, по мое искане бяха обявени за такива през 2016 година. От тук излиза трудността, че технологията трябва да бъде, от една страна, по-сигурна за настилката, а от друга страна – щадяща, да не се нарушава културната ценност“, обясни Фандъкова. 

Пренареждат жълтите павета за сметка на изпълнителя

При ремонта на улица „Граф Игнатиев” в София не са установени злоупотреби. Това е установила проверката на ОЛАФ, съобщи още тя.

Столичната община предвижда забрана за паркиране около храм паметника „Александър Невски“.

„За всички е много неудобно, че нямаме бюджет. Но благодарение на финансовата дисциплина, която винаги сме имали, особено в условията на криза, без да натоварваме гражданите, на които тя се оказва още по-сериозно, работим, за да можем да имаме още по-висока събираемост и да използваме безвъзмездни средства. За първото тримесечие на тази година имаме с 28 милиона повече събрани данъци, благодаря на гражданите. Очакваме с нетърпение формирането на правителство и приемането на национален бюджет“, отбеляза кметът.

Фирмата-изпълнител на пренареждането на паветата: Не виждаме това, което виждаме (видео)

„Има две сериозни предизвикателства – градският транспорт и увеличаването на цените на строителни материали и приемането от Министерски съвет на методиката на индексация“, подчерта още Фандъкова.

„И ние, и всички останали общини, имаме много конкретни задачи с техническото обезпечаване на секционните избирателни комисии. Длъжни сме да изпълняваме закона и указанията на ЦИК. След последните промени в Изборния кодекс ще се гласува зад паравани, а не в тъмни стаички. Проблемът беше, че нямаше никакви технически параметри за това колко да са високи, накъде да са обърнати и чрез сдружението на общините беше направено запитване към Министерски съвет, но отговорът беше ние да решим какво да правим”, обясни тя.

“Затова написах писмо към ЦИК, за да погледнат сериозно, защото докато те боравят с документи, ние работим с хората, които искам да са спокойни. Взехме решение да използваме елементи от тъмните стаички, които вече имахме, и да бъде оформен параван, който да бъде отворен към комисията. Избирателят ще бъде с гръб комисията и тайната на неговия вот ще остане. А в същото време няма да има възможност да снима или да подменя бюлетини“, заяви Фандъкова.

Столичният кмет посочи, че отговор от ЦИК не са получили, но приемат тази липса на отговор за съгласие.

Фандъкова потвърди, че няма да вземе участие в предстоящите кметски избори.

Столичният кмет не можа да даде информация колко свободни места има в детските градини. Тя обаче съобщи, че до края на тази календарна година се очакват 17 нови детски градини. 

“Районите са 15, в девет от тях изцяло е решен поблемът за децата между три и шест години”, посочи Фандъкова и допълни, че компенсациите са неприетите деца ще продължат.

“Строителството на метрото също продължава – от “Хаджи Димитър” до “Левски Г”. Това е единственият проект, по който се работи по Плана за възстановяване”, отбеляза кметът на София.

Бълха ги ухапала: Фандъкова глобява със 100 хиляди фирмата, на която дава 17 милиона за паветата

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции