<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=171946" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Жителите на т...

Посещението на Пантеона в Рим вече няма да е безплатно

27 Март 2023
0 192

Посещението на Пантеона в Рим вече няма да е безплатно, предаде БТА, позовавайки се на информация от италианското министерство на културата.

За влизане в древната сграда в близко бъдеще ще се плаща билет от максимум 5 евро. Засега не се уточнява откога това ще влезе в сила. Деца под 18 години и жители на Рим ще продължават да влизат в Пантеона безплатно. Посещението на църковните служби също остава безплатно.

Kръщават улица в Италия на Пейо Яворов

Посещението на Пантеона в Рим вече няма да е безплатно
Снимка: iStock

Пантеонът е бил посещаван от милиони души ежегодно преди пандемията, като най-високият брой е от 7 милиона души за година. По данни на министерството на културата, това го прави най-посещаваната забележителност в Италия.

Входната такса ще бъде използвана за поддръжка и реставрация на сградата, която е една от най-важните в историята на световната архитектура.

Джуди Халваджиян при Тото: Италия ме вдъхнови (видео)

Пантеонът е построен в зората на Римската империя – между 27 и 25 г. пр. Хр, като Храм на всички богове. Импозантният му купол е завършен в днешния си вид през първата половина на II век.

През 609 г. императорът на Източната римска империя Фока го дарява на папа Бонифаций IV. Той, от своя страна, го преобразува в християнска църква.

В древната сграда са погребани няколко велики италиански художници, сред които Рафаел, Анибале Карачи и Балдасаре Перуци, както и италианските крале Виктор Емануил II и Умберто I.

Посещението на Пантеона в Рим вече няма да е безплатно

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции