<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=172780" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Осъдиха банк...

Фирма, свързана с Румен Гайтански-Вълка, купува луксозна яхта с пари от ББР

31 Март 2023
3 1107

Фирма, свързана с Румен Гайтански-Вълка, купува луксозна яхта с пари от ББР, доказва разследване на BIRD.bg.

Румен Гайтански, известен като Вълка, е получил 46 милиона лева дивиденти от фирмата “Био Майнинг” след като по сметката й влизат 103.5 милиона лева от необслужван кредит от Българската банка за развитие (ББР). Над един милион лева са платени за луксозна моторна яхта – сочат банкови разпечатки, с които BIRD се запозна. Оказва се, че гаранция по кредита е станал несъществуващ договор с Главболгарстрой за доставка на строителни материали.

Кредитът за 150 милиона лева се води най-големият в историята на държавната насърчителна банка. Това е и един от няколкото големи съмнителни кредити от ББР, раздадени по времето, когато тя беше управлявана от Стоян Мавродиев. Той е един от основателите на ГЕРБ и съавтор на икономическата им програма.

След като “Био Майнинг” получава парите от ББР, са изплатени дивиденти на самия Гайтански, твърди Bird.bg. Към края на 2021 г. са му преведени общо над 46 млн. лв.

Окончателно: Един от строежите на Румен Гайтански-Вълка до язовир Искър е незаконен

В средата на 2020 г. от “Био Майнинг” започват преводи към сметки на фирмата Poroli Special Boats, която се занимава с продажби на яхти. Според Bird.bg става дума за покупка на машина за малко на 1 млн. евро. Най-вероятно яхтата е ползвана в Гърция. 

Фирма, свързана с Румен Гайтански-Вълка, купува луксозна яхта с пари от ББР
Снимка: Pixabay

Кредитът към “Роудуей кънстракшън” е един от проблемните за ББР. През миналата година се разбра, че това задължение най-вероятно няма да бъде върнато. Bird.bg посочва, че за обезпечаване преди отпускането му е заложен договор за доставка на жп-баласт с “Глаболграстрой”, който гарантира на кредитополучателя по 2.4 млн. лв. месечен доход. Скоро след това обаче този договор е прекратен.

Българската банка за развитие отпусна заем от 75 млн. на фирма с 2000 лева приходи и нулева печалба

За отпускането на големи средства от ББР към определени фирми започна да се говори след последния мандат на ГЕРБ. Като тогавашен служебен министър на икономиката Кирил Петков обяви, че осем дружества са получили близо 1 млрд. лв. Сред тях са фирми, свързани с ексдепутата от ДПС Делян Пеевски. Кредити са получавали и братя Домусчиеви, Румен Гайтански – Вълка, Георги Самуилов и Ангел Палийски.

Фирма, свързана с Румен Гайтански-Вълка, купува луксозна яхта с пари от ББР

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции