<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=173525" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: 90% от СИК в Пл...

Ето какъв е профилът на гласувалите с „Не подкрепям никого“ (аудио)

03 Април 2023
0 610

Ето какъв е профилът на гласувалите с „Не подкрепям никого“.

„Избирателят, който зачерква това квадратче, е главно от женски пол. Преимуществено жени, освен това млади жени. 60 на сто от всички отбелязали това квадратче са жени, почти 1/3 от всички отбелязали това квадратче са на възраст до 30 години. Отличително е по-високото образование, жители на столицата или големите областни центрове. Това са активни, млади, образовани, интелигентни хора, разочаровани от политическите партии, с ниско доверие в политическите партии, но с желание за се включат в обществените процеси.“ Това посочи социологът Яница Петкова от „Галъп интернешънъл“.

Ето какъв е профилът на гласувалите с „Не подкрепям никого“ (аудио)
Източник: ЦИК

96% са обработените протоколи към 11 часа

Процентът на избирателите, неподкрепящи никого, става все по-голям и на вота вчера той мина 4-процентовата бариера, като надмина по брой гласоподаватели избирателите на „Има такъв народ“.

По отношение на демографския профил изненади няма:

Възрастов профил:

По този показател традиционно преимущество имат избирателите на ДБ. От „Галъп“ отчитат по-младежкиоблик на избирателите на ДПС, „Възраждане“ и ИТН. Възрастните хора гласуват основно за БСП, като аналог може да се търси и при Левицата, чийто 1/4 от респондентите са над 60-годишна възраст.

ПП-ДБ бие ГЕРБ-СДС в трите избирателни района на София

Образователен профил:

Повече висшисти са гласували за ПП-ДБ, 65% от техните гласоподаватели. При ГЕРБ-СДС дяловете на хората с висше и средно образование са разпределени почти поравно. При Левицата прави впечатление, че 2/3 от гласоподавателите са с висше образование.

Съотношение мъже-жени:

Партии като „Възраждане” имат преимуществено мъжки вот. При ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ има малко повече жени, отколкото мъже, но това се дължи най-вече на възрастта на респондентите, очерта друг аспект на изборните резултати Яница Петкова.

Ето какъв е профилът на гласувалите с „Не подкрепям никого“

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции