<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=173540" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Newsweek: Путин с...

Демерджиев: С връщането на хартиената бюлетина се увеличиха опитите за манипулация

03 Април 2023
0 136

Иван Демерджиев: С връщането на хартиената бюлетина се увеличиха опитите за манипулация. Това заяви на брифинг днес служебният министър на вътрешните работи.

“Изборният процес приключи без сериозни инциденти. Успяхме да се справим със задачата да опазим сигурността по време на изборите и гражданите да могат да упражнят правото си на вот”, каза той, цитиран от Дарик.

90% от СИК в Пловдив са подали сгрешени протоколи (видео)

Демерджиев: С връщането на хартиената бюлетина се увеличиха опитите за манипулация

И добави:

“Притесненията ни се реализираха в две посоки. От една страна стана ясно, че действително с връщането на хартиената бюлетина се увеличиха опитите за манипулация на вота”.

Досъдебните производства за изборни нарушения са два пъти повече спрямо предходните избори.

По думите на Демеджиев, МВР не е позволило тези практики съществено да повлияят на резултатите на изборите.

“Второто притеснение, което споделихме в началото на кампанията, е че често в списъците на някои места се включват лица, които се занимават с практики на купуване на гласове и те имат такива практики. И на тези избори имаше такива практики. Апелирал политическите партии внимателно да проверяват списъците си, за да не получават имунитет, а полицията да противодейства на такава дейност”, посочи още той.

Вътрешният министър също така разкри, че сигналите за корпоративен вот са предимно свързани с политическа партия ГЕРБ.

Задържаните са 126 души – в сравнение с 90 в предходните избори. А главният секретар на МВР очаква в следващите месеци да има и реализирани присъди.

Демерджиев: С връщането на хартиената бюлетина се увеличиха опитите за манипулация

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции