<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=173589" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Резултатите ...

Размествания при избирателите доведоха до нови гласове за „Възраждане“ и ИТН

03 Април 2023
0 389

Размествания при избирателите доведоха до нови гласове за „Възраждане“ и ИТН.

Според проучване на „Галъб интернешънъл“, поръчано от NOVA, „Възраждане“ е спечелила около 100 000 допълнителни гласа на тези избори. Най-голям дял от допълнителнителните им гласове идват от избиратели на „Продължаваме промяната“ – 30 000 души. А останалите се формират от негласували на предходния вот и от такива, подкрепили ГЕРБ и БСП.

Флора за “Възраждане”: Потърпевша не съм аз, а медийната ни среда

Откраднати гласове

Резултатите на коалицията ПП-ДБ показват, че в общия постигнат резултат влизат 20,7%, гласували на предходния вот за ПП и 6% за ДБ. От друга страна, обаче, в близо 83% от случаите привържениците на ДБ са гласували именно за ПП-ДБ. При ПП делът на повторилите вота е малко по-нисък – 76%.

Размествания при избирателите доведоха до нови гласове за „Възраждане“ и ИТН
Скокът на ИТН

Данните на „Галъп“ показват, че около 70 000 от гласувалите за партията на Слави Трифонов са пуснали бюлетината и на миналите избори. Разликата, която позволи на „Има такъв народ“ да се добере до парламентарно представителство сега идва с около 10 000 гласа от ПП.

Демографският профил

Що се отнася до профила на избирателите, и този вот показва по-млади гласоподаватели за ПП-ДБ Повече възрастни хора са пуснали своя глас за БСП и Левицата.

Ето какъв е профилът на гласувалите с „Не подкрепям никого“ (аудио)

Буди тревога нарастващия дял на гласоподавателите, неподкрепящи никого, като там също основният дял имат младите. А според социолозите от „Галъп“ и образовани хора, предимно жени.

Размествания при избирателите доведоха до нови гласове за „Възраждане“ и ИТН

Аудио: БНР

Снимки: БулФото

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции