<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=173685" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Кандидатът н...

Гласувалите в Турция са повече спрямо изборите на 2 октомври (видео)

03 Април 2023
0 255

Гласувалите в Турция са повече спрямо изборите на 2 октомври

67 879 са гласовете от Турция на изборите на 2 април. Това е с около 12 000 повече спрямо вота през октомври 2022 г. , предава bTV.

Гласоподавателите в Чорлу също са повече от тези на предходните избори – с около 300 гласа.

Данните към 14 ч. при обработени 99,58% показват, че 92,58% от избирателите в Турция са гласували за ДПС. ПП-ДБ са подкрепени от 2,16%, а за ГЕРБ гласът си са дали 1,99%.

„713 души гласуваха в нашата секция. Повечето с бюлетини – около 500 са с хартиен вот“, казва Александра Димитрова, член на СИК.

Сериозен наплив от гласоподаватели в секциите в Турция (видео)

Гласувалите в Турция са повече спрямо изборите на 2 октомври (видео)

Броенето на изборните книжа и попълването на протоколите продължи с часове.

Резултатът от изборите е важен и за турците, разказва Гюлче и Метин. Той е собственик на магазин за дрехи. Тя негов служител. За него вотът е важен заради бизнеса.  За нея – заради семейството ѝ.

„Всеки ден си говоря с мои близки. Те са там, роднините ми са там“, обяснява Гюлче.

Заради земетресението в Турция тази година всички балове са отменени. „Затова обличаме предимно български абитуриенти“, казва Метин Барманбай.

Машините и бюлетините са натоварени на специален камион, с който са транспортирани с полицейски ескорт до консулството ни в Одрин.

До 14 дни всичко трябва да пристигне в България с дипломатическа поща.

Междувременно в много европейски страни ПП-ДБ и „Възраждане“ си поделят първите две места. Това показват данните на ЦИК при обработени 100% от протоколите. „Продължаваме промяната“ са първи във Великобритания, Франция, Германия и Италия, докато „Възраждане“ заемат челната позиция в Испания и в съседна Румъния.

Шест партии в следващия парламент и много близки позиции между първите две политически сили – под 50 000 гласа разлика. Това сочат данните след обработка на 100% от изборните протоколи на секционните комисии.

Гласувалите в Турция са повече спрямо изборите на 2 октомври (видео)

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции