<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=173706" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Гласувалите ...

Министърът на електронното управление: Излъчване в реално време е имало само в половината секции (видео)

04 Април 2023
0 134

Министърът на електронното управление: Излъчване в реално време е имало само в половината секции. Това каза министърът на електронното управление Георги Тодоров в ефира на NOVA.

Тодоров отбелязва, че около половината от устройствата за видеонаблюдение на изборите в неделя не са предавали на живо преброяването на бюлетините. Излъчване в реално време е имало в 6500 секции от общо 12 000.

Тодоров допълни, че от утре започва поетапното качване на записи от секциите.

Нито излъчване, нито запис

На места не е имало нито излъчване, нито запис. Не са регистрирани хакерски атаки към платформата за онлайн предаване.

„Там където е активирано техническото устройство е активирано не само да излъчване онлайн, а и да записва. Записите ще бъдат качени на платформата video.bg след обработване на резултатите от изборите от страна на „Информационно обслужване”. Най-вероятно от утре поетапно ще започнем устройство по устройство да сваляме записите, за да се качат в платформата”, обясни Тодоров.

Видеонаблюдението на броенето на гласовете работи…където реши

Неизлъчване на броенето на бюлетините може да се дължи на 2 причини, според него. Те са или слаб интернет, или неактивиране на техническото устройство от страна на членовете на СИК.

Министърът на електронното управление: Излъчване в реално време е имало само в половината секции (видео)

„Лично наблюдавах процеса в най-пиковия момент. На много места няма проблеми, но просто членовете на комисиите не са включили камерата. В организацията на процеса бяхме предвидили в деня за размисъл да се направят тестове на всички устройства от страна на секциите. Те бяха успешни. Имаше само 5 устройства с дефект, като ги подменихме.  В събота, когато проведохме тестовете със СИК, сме регистрирали над 11 300 активни устройства. В неделя числото е различно”, разказва Тодоров.

Законът мълчи

Попитан какво казва законът в такъв случай, тъй като не напразно видеонаблюдението беше включено в закона, той отговаря, че законът в този случай мълчи.

“С последните промени в Избирателния кодекс беше решено МС да отговаря за техническото обезпечаване. Смятам, че служебният кабинет се справи с този абсурдно кратък срок и осигури устройства и платформа, през която да се излъчва видеото”, уточни министърът на електронното управление.

По случай цялостната организация за видеонаблюдението на изборите, министърът коментира следното: “Беше много трудно, беше абсурдно кратък срокът, но спестихме на държавата може би повече от 10 млн. лв.”

Комичната страна на изборите: какви разговори записа видеонаблюдението? (видео)

По отношение на устройствата (телефоните), които се използваха за видеонаблюдение на изборите, Тодоров казва, че те са ограничени да не могат да се ползват само като телефони. Но той е категоричен, че ще им се намери все някакво приложение.

Министърът на електронното управление: Излъчване в реално време е имало само в половината секции

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции