<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=173801" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Задържаните ...

Опасни условия за работа тормозят студенти и преподаватели в Художествената академия (РЕПОРТАЖ)

04 Април 2023
0 7388

Опасни условия за работа тормозят студенти и преподаватели в Художествената академия. За проблема разказват бивши и настоящи студенти, както и един преподавател пред репортера ни Виктория Симеонова.

От години студентите в специалност “Графика” са принудени да работят в откровено опасни условия. Помещенията, в които се провеждат основна част от лекциите и упражненията им, се намират в старо мазе без вентилация и без отваряеми прозорци. Работата им включва използване на опасни вещества като азотна киселина, железен трихлорид, колофон на прах и разтопен; акрилни спрейове, грундове, лакове, цинков и меден прах и други. По думите на студентите не е проведен инструктаж за безопасна работа с всички тези материали, не се осигуряват и лични предпазни средства.

На въпроси кога условията ще се променят, студентите получавали отговор, че това ще стане след дългоочаквания основен ремонт на сградата, който обаче така и не се случва. А вместо да влагат средства в поддръжката на настоящите ателиета, от ръководството инвестират пари в…. собствените си заплати.

Опасни условия за работа тормозят студенти и преподаватели в Художествената академия (РЕПОРТАЖ)
mde

Позицията на ас. д-р Велико Маринчевски

Д-р Маринчевски е един от малкото преподаватели в Академията, който не е съгласен с политиката на ръководството. И по-точно – не приема за нормални условията, в които студентите и преподавателите са принудени да работят от години. Неговата непримиримост обаче довела до бурна реакция срещу него от страна на ръководството. А това го принудило да подаде оставка. Той напуска учебното заведение, но иска да направи положителна промяна за хората, които остават – студенти и преподаватели. Макар че не е оптимист, че това изобщо може да се случи.

Проверките на РЗИ

Въпреки че от здравната инспекция са ходили на проверки, те не са установили почти никакви нарушения. Причината – инспекторите са посетили само част от ателиетата и не тези, които са най-опасни. Затова и са написали предписания, които не показват действителната картина в Академията.

Нашият опит за разговор с ръководството на НХА

Посетихме Националната художествена академия в опит да разговаряме с представители на ръководството относно абсурдните условия, в които са поставени студенти и преподаватели там. Посрещна ни агресивна служителка на учебното заведение, която се опита да вземе камерата ни. Какво се случи обаче? Ще разберете съвсем скоро само на gospodari.com.

Опасни условия за работа тормозят студенти и преподаватели в Художествената академия (РЕПОРТАЖ)

Прочети повече Прочети малко

Коментари

  • .

    05 Април 2023

    Всичките сгради на НХА обиколете да видите за каква мизерия става въпрос! Сградата, която академията използва на бул. Дондуков е просто под всякаква критика, в почти всичките сградит няма топла вода и възрастни преподаватели са принудени да работят там. А от другата година искат да вдигнат семестриалната такса - за сметка на какво?

Покажи всички Скрий

Реакции